Συνέντευξη Σαμαρά με πολλαπλά μηνύματα εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα και ευδιάκριτους αποδέκτες από τον Αντώνη Σαμαρά στα ΝΕΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλάει «έξω από τα δόντια» για την απεχόμενη γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε σε διάφορες στιγμές της ελληνικής κρίσης.

«Όταν τα καταφέρναμε» επισημαίνει «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα».Την χαρακτηρίζει «διαχειρίστρια» και «όχι οραματίστια» και προσθέτει ότι «εκμεταλλεύθηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα-Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις,τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί».

Αρκετές αιχμές υπάρχουν από τον Αντώνη Σαμαρά και για τις εσωτερικές εξελίξεις και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τοποθετούμενος για τον πρόσφατο ανασχηματισμό τονίζει με νόημα : «Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται ένα «μήνυμα»,υπάρχει «συμβολισμός».Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Οτι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Η ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις».

Διαφωνεί επίσης ακόμη με την πολιτική της άμεσης απολιγνητοποίησης, θέτει ψηλά τον πήχη για τη μετά κορονοϊό εποχή λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ξανά μέτρα υπερ- πλεονασμάτων και επαναλαμβάνει ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η αυτοδυναμία στις εκλογές του 2019 δεν επετεύχθη χάρη στους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά διότι το εκλογικό σώμα εξέφρασε την αντίθεση του για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, την εγκληματικότητα και τις Πρέσπες, και ταυτόχρονα θεωρεί ότι έπαιξε ρόλο η υπόθεση Novartis και η μεσαία τάξη.

“Όποιος θέλει να υπηρετήσει αυτές τις θέσεις, για τις οποίες έλαβε αυτοδυναμία η ΝΔ, είναι ευπρόσδεκτος. Αυτό σημαίνει “διεύρυνση”… Αλλά όταν “επιλέγονται” άτομα με αντίθετες θέσεις, αυτό δεν λέγεται “διεύρυνση” – αυτό λέγεται “μετατόπιση”! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…” σχολιάζει ο κ.Σαμαράς.

Θέτει δε το ερώτημα: “Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;”

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα εκτιμά ότι: “Προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου την βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις.”

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ζητά πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υποστηρίζει ειδικότερα ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης. Πρώτον, αναφέρει, Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οικονομικές και άλλες. “Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε”, προτείνει. Δεύτερον, εκτιμά ότι θα έπρεπε να ζητηθεί ενεργοποίηση της ρήτρας Αλληλεγγύης της ΕΕ, όπως παλαιότερα έχουν κάνει άλλες χώρες. Τρίτον – και πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – προτείνει πιο ενεργές συμμαχίες με κράτη εντός της Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή μας, που θίγονται από την πολιτική της Τουρκίας.

“Δεν πρέπει – επ’ ουδενί – να εκληφθεί η πολιτική μας ως “παθητική στάση” απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή”, σχολιάζει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει:

“Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε “κατευνασμό του θηρίου” – που έτσι αποθρασύνεται περισσότερο…”

Ο κ. Σαμαράς με αφορμή ερώτηση για τη νέα συμμαχία AUKUS δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του Ευρωστρατού «όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει μιας και έχουμε, μετά τη Γαλλία, τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ».

Στο ερώτημα δε τι θα κάνει με τα Μνημόνια για τα Σκόπια τα οποια δεν εχουν έρθει ακόμη στη Βουλή ακριβώς λόγω της δικης του αντιδρασης, ο κ.Σαμαράς απάντησε κοφτά: “Μη με ξαναρωτάτε. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα.”

Σημειωτέον δε ότι μόλις χθες ο κ.Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ταχθεί ευθέως υπέρ του να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (στις οποιες συγκατελέγεται φυσικά και η Βόρεια Μακεδονία) κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία.

Ο πρώην πρωθυπουργός στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα υποστηρίζει ότι: “Σε αυτή τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα “ανάπτυξη”” και εκφράζει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες, αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν την πληθωρισμό και για τον κίνδυνο επιστροφής στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεδομένου ότι το χρέος είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα “υπέρ-πλεονασμάτων” για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος”, τονίζει ο κ.Σαμαράς.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content