Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη: Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας (Και ΒΙΝΤΕΟ)

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παραχώρησε απόψε τα μεσάνυκτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή και την πορεία του στην πολιτική, διανθισμένη από βίντεο με στιγμιότυπα των παιδικών του χρόνων, μεταξύ άλλων, και με πρωταγωνιστές τους γονείς του, Κωνσταντίνο και Μαρίκα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική δεν είναι μονιμότητα… Παράλληλα, επανέλαβε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

«Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ένα κρίσιμο σημείο για το «φλέγον» ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα βρει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ είπε ότι εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίσει αν για πρώτη φορά οι βουλευτές που θα ψηφίσουν μια κυβερνητική πρόταση, θα είναι 300.  Αποκάλυψε, δε, ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε υποχωρήσεις, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία συναίνεση.

«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις… Γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω, γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε σενάρια «εκλογικού αιφνιδιασμού», που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι… γελάει με το πόσο ευφάνταστα είναι, για να προσθέσει:  «Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Έχω πει ότι, αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους που απαιτούνται, τότε οι επόμενες εκλογές, επειδή δεν εκτιμώ ότι με την απλή αναλογική θα σχηματιστεί κυβέρνηση, θα είναι διπλές εκλογές».

«Δεν έχω πει ότι θέλω να γίνω καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα μου. Οι συγκρίσεις προκαλούν πάντα είτε εφησυχασμό είτε υψηλές προσδοκίες. Άλλες εποχές τότε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Ήταν μπροστά από την εποχή του» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η μητέρα μου έκανε πίσω, για να στηρίξει τον άντρα και την οικογένειά της. Ήταν μια δυναμική γυναίκα. Της οφείλω πάρα πολλά. Μου έδωσε την πιο πολύτιμη συμβουλή: να μην το βάζω ποτέ κάτω. Για μένα ήταν πάντα το παράδειγμα ενός ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Αυτό που έβλεπες, αυτό ήταν. Κι αν είχε κακή γνώμη για σένα, θα σου την έλεγε».

«Είχα και έχω πολύ καλές σχέσεις με τις αδερφές μου. Ήταν και η μεγάλη διαφορά ηλικίας, που ίσως να βοήθησε σε αυτό» ανέφερε ακόμη, περιγράφοντας στιγμές με την οικογένειά του, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του με τα παιδιά του και τη γυναίκα του, Μαρέβα. «Περναμε καλά μαζί, γελάμε πολύ μαζί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τη σύζυγό του, ενώ θυμήθηκε και την αρχή της γνωριμίας τους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις ευκαιρίες που είχε ο ίδιος στη ζωή του. «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους. Είμαι ένα προϊόν της ελίτ. Πράγματι, είχα ευκαιρίες, αλλά δούλεψα σκληρά για να φτάσω εδώ που έφτασα. Ήξερα πως πάντα στην Ελλάδα θα με έβλεπαν μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Πρέπει να έχει περάσει κάποιος καρκίνο, για να νιώσει τον πόνο ενός καρκινοπαθούς; Όχι βέβαια. Αυτό είναι η πολιτική. Να μπορεί ο πολιτικός να νιώθει αυτόν που προσπαθεί να ζήσει με 500 και 600 ευρώ. Έχω σεβασμό στους ανθρώπους που ξεκινούν χωρίς εφόδια και φτάνουν ψηλά».

«Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι πιο ώριμη, πιο έτοιμη, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες, με ένα παράξενο τρόπο μπορεί να είμαστε πίσω στην ανάπτυξη, είμαστε μπροστά στην ωριμότητα. Και γι’ αυτό νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ καλά για την πατρίδα μας. Και δεν θα είναι πολύ καλά, μόνο γιατί πιστεύω ότι είμαστε μια καλή κυβέρνηση, που θα κάνουμε μια καλή δουλειά. Θα είναι καλά χρόνια, γιατί η ίδια η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί, να υποστηρίξει αλλαγές που πρέπει να κάνουμε» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε θέματα της επικαιρότητας και ερωτηθείς για την στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα παρέμβει δυναμικά και υπογράμμισε πως «οι κυρώσεις κατά Ερντογάν ήδη δρομολογούνται για το θέμα της Κύπρου και πιστεύω ότι και στο ζήτημα της Συρίας θα υπάρξει μια αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/494711941083115/

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content