Μ. Σενετάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε παρόν στις συμβάσεις που υπέγραψε ως κυβέρνηση

“Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τέσσερις σημαντικές συμβάσεις τις οποίες καλούμαστε να κυρώσουμε και αντ’ αυτού είδαμε μια μάχη της Αριστεράς. Είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει τον εαυτό του. Είδαμε τον φόβο μήπως το ΜΕΡΑ25 τού πάρει την πελατεία”. Με αυτόν τον τρόπο ο βουλευτής ΝΔ Μάξιμος Σενετάκης επιχείρησε να εξηγήσει την πρωτοφανή στάση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει παρόν στη διαδικασία κύρωσης των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες που είχε υπογράψει λίγους μήνες νωρίτερα ως κυβέρνηση.

“Η λογική έχει χαθεί”, είπε στην δευτερολογία του ο κ. Σενετάκης “Εμείς να απολογούμαστε για αυτά που οι ίδιοι υπέγραψαν. Να είμαστε κατηγορούμενοι από αυτούς που τα υπέγραψαν”. Και πρόσθεσε: “Τώρα καταλάβατε την κλιματική αλλαγή; Τόσο πολύ επιδεινώθηκε από τον Ιούνιο που υπογράφατε τις συμφωνίες;”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να στρέψουν την συζήτηση στην κλιματική αλλαγή και σε …φήμες περί πρόθεσης της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΠΕ και όχι στο περιεχόμενο των συμφωνιών.

Ο κ. Σενετάκης ευθύς εξαρχής στην εισήγηση του εγκάλεσε τους πρώην υπουργούς Περιβάλλοντος κ.κ. Φάμελο και Σκουρλέτη (οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν να παρευρεθούν στη συνεδρίαση) που επικαλέστηκαν φήμες περί ιδιωτικοποίησης και σημείωσε:

Υπήρξατε υπουργοί. Υπηρετήσατε τη χώρα από θέση ευθύνης. Βάλατε την υπογραφή σας. Είναι δυνατό να έρχεστε σήμερα εδώ και να ακυρώνετε την υπογραφή σας επειδή ακούσατε φήμες; 

Επειδή λοιπόν προκαλείτε την κοινή λογική και προσβάλετε την νοημοσύνη μας, θα σας θυμίσω ότι η  ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που υποτίθεται εμείς μεθοδεύουμε και που δήθεν “αλλάζει τις συνθήκες” και δήθεν “οδηγεί σε ξεπούλημα τον ορυκτό μας πλούτο”, είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του δικού σας Μνημονίου! 

Του τρίτου Μνημονίου. Του Μνημονίου Τσίπρα!!! 

Δηλαδή αν μιλάμε σήμερα για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ αυτό δεν είναι φήμη! Είναι συμβατική υποχρέωση που εσείς υπογράψετε!!! 

Και έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς ότι μεθοδεύουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και προχωράμε σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου;

Ε λοιπόν κι εγώ αντιστρέφω το ερώτημα σας. Πείτε μας λοιπόν, για ποιον προορίζεται η Εταιρεία; Ποιος είναι ο μουστερής κ. Φάμελε; Τεσσεράμισι χρόνια διαπραγματευόσαστε με τις εταιρείες. Τεσσεράμισι χρόνια συζητούσατε με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. 

Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε τίποτα!

Δεν γίνεται να μην ακούσατε τίποτα!

Οπότε κάτι άλλο συμβαίνει και αλλάζετε θέση. Κάτι φοβάστε.”

Όπως διεφάνη μάλιστα στη συνέχεια της συζήτησης φόβος του ΣΥΡΙΖΑ οι διαρροές ψηφοφόρων προς κόμματα με καθαρές θέσεις στα περιβαλλοντικά, όπως το ΜΕΡΑ25 βασική θέση του οποίου είναι οι υδρογονάνθρακες να μείνουν στο βυθό και να μην γίνει η παραμικρή προσπάθεια εξόρυξης.

Αναλυτικά, η εισήγηση:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Βρισκόμαστε σήμερα για να κυρώσουμε τέσσερις σημαντικές συμβάσεις. Είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο και Ιούνιο, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Δυτικά της Κρήτης. 

Η πρώτη αφορά στην περιοχή 10 στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Δημοσίου και ΕΛΠΕ. 

Η δεύτερη στην περιοχή Ιονίου στη Δυτική Ελλάδα μεταξύ Δημοσίου και της Κοινοπραξίας Repsol Exploration ΕΛΠΕ. 

Η τρίτη και η τέταρτη σε θαλάσσια περιοχή Δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μεταξύ Δημοσίου και κοινοπραξίας Total, ExxonMobil ΕΛΠΕ. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Επαναλαμβάνω! Είναι συμβάσεις που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ φέρνει προς κύρωση στη Βουλή. 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, εδώ ακριβώς, να βλέπαμε την πολυπόθητη εθνική συναίνεση να πραγματοποιείται. Τι ποιο απτό; Τι ποιο χαρακτηριστικό; 

Η προηγούμενη κυβέρνηση να υπογράφει μια συμφωνία και η επόμενη να την φέρνει προς κύρωση στη Βουλή υπερψηφίζοντας την. 

Γιατί, να το πούμε αυτό!!! Δεν φέραμε τις συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ στο Σώμα για να την καταψηφίσουμε…. Τις φέραμε για να τις υπερψηφίσουμε!!!

Και αντί ο ΣΥΡΙΖΑ που τις διαπραγματεύτηκε και τις υπέγραψε, να τις υπερψηφίσει και αυτός, μας είπε στην Διαρκή Επιτροπή ότι έχει επιφυλάξεις. 

Μας είπε ότι δήθεν άλλαξαν οι συνθήκες και οι συμφωνίες θα οδηγήσουν σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της χώρας!!! 

Και για αυτό το “ξεπούλημα” φυσικά δεν θα είναι υπεύθυνος ο ΣΥΡΙΖΑ που τις υπέγραψε, αλλά εμείς που τις φέρνουμε για κύρωση!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κάτι χάνουμε εδώ. Κάτι δεν κολλάει.

Για να δούμε λοιπόν τι δεν κολλάει στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τόσο ο κ. Φάμελος στην Επιτροπή, όσο και ο κ. Σκουρλέτης, μας είπαν ότι άκουσαν ΦΉΜΕΣ πως δήθεν η κυβέρνηση και ο υπουργός, ο Κωστής Χατζηδάκης σκοπεύουν να ιδιωτικοποιήσουν τα ΕΛΠΕ. Τα ΕΛΠΕ που είναι και στις τέσσερις συμβάσεις. Και στις 4!. Ο ΣΥΡΙΖΑ το διαπραγματεύτηκε αυτό. 

Αλλά αγαπητοί συνάδελφοι. Υπήρξατε υπουργοί. Υπηρετήσατε τη χώρα από θέση ευθύνης. Βάλατε την υπογραφή σας. Είναι δυνατό να έρχεστε σήμερα εδώ και να ακυρώνετε την υπογραφή σας επειδή ακούσατε φήμες; 

Επειδή λοιπόν προκαλείτε την κοινή λογική και προσβάλετε την νοημοσύνη μας, θα σας θυμίσω ότι η  ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που υποτίθεται εμείς μεθοδεύουμε και που δήθεν “αλλάζει τις συνθήκες” και δήθεν “οδηγεί σε ξεπούλημα τον ορυκτό μας πλούτο”, είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του δικού σας Μνημονίου! 

Του τρίτου Μνημονίου. Του Μνημονίου Τσίπρα!!! 

Δηλαδή αν μιλάμε σήμερα για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ αυτό δεν είναι φήμη! Είναι συμβατική υποχρέωση που εσείς υπογράψετε!!! 

Και έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς ότι μεθοδεύουμε την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και προχωράμε σε ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου;

Ε λοιπόν κι εγώ αντιστρέφω το ερώτημα σας. Πείτε μας λοιπόν, για ποιον προορίζεται η Εταιρεία; Ποιος είναι ο μουστερής κ. Φάμελε; Τεσσεράμισι χρόνια διαπραγματευόσαστε με τις εταιρείες. Τεσσεράμισι χρόνια συζητούσατε με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. 

Δεν μπορεί να μην γνωρίζετε τίποτα!

Δεν γίνεται να μην ακούσατε τίποτα!

Οπότε κάτι άλλο συμβαίνει και αλλάζετε θέση. Κάτι φοβάστε.

Τι φοβάστε; Μήπως σας πάρει την πελατεία ο κ. Βαρουφάκης; Γιατί άκουσα τον βουλευτή του ΜΕΡΑ25 στην Επιτροπή, τον κ. Αρσένη να υποστηρίζει ότι ο ορυκτός πλούτος πρέπει να παραμείνει εκεί που βρίσκεται. Να μην τον εκμεταλλευτούμε.

Είναι μια καθαρή θέση αυτή κ. Αρσένη. Είναι μια …πράσινη θέση. Μια οικολογική. Μπράβο σας που την έχετε, άσχετα αν δεν μας λέτε βεβαίως εσείς πως ζεσταίνεστε το χειμώνα; Υποθέτω πως η οικολογική σας συνείδηση δεν σας επιτρέπει να κάψετε ούτε φυσικό αέριο, ούτε πετρέλαιο. 

Λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του ΣΥΡΙΖΑ εδώ χρειάζεται μια καθαρή θέση. Διότι με έχετε μπερδέψει. Μας έχετε μπερδέψει… 

Μελετώντας τις συμβάσεις, αισθάνθηκα ειλικρινά ότι αν αναζητούσε κανείς την εθνική συνεννόηση και συναίνεση θα την έβρισκε στα συγκεκριμένα κείμενα. 

Ένιωσα, με ικανοποίηση δεν σας κρύβω, σαν κάτι να είχε αλλάξει από το κοντινό παρελθόν τότε που ως αντιπολίτευση η έξαλλη Αριστερά με το δάκτυλο της καταγγελίας μας στοχοποιούσε ως “γερμανοτσολιάδες” και “προδότες” που “ξεπουλάμε” την χώρα. Και τον ορυκτό πλούτο της βεβαίως… 

Διαβάζοντας τον τίτλο των συμφωνιών που υπογράψετε, πίστεψα ότι πλέον ωριμάσατε. “Παραχώρηση δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση” αναφέρει ο τίτλος. Κι εδώ να σας πω ότι οι όροι έχουν μέγιστη σημασία. 

Διότι για να παραχωρεί κάποιος δικαίωμα, το έχει. Ουδείς το αμφισβητεί. Ουδείς αμφισβητεί ότι πράγματι η Ελλάδα ασκεί εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο έδαφος το υπέδαφος, τον θαλάσσιο και υποθαλάσσιο χώρο της επικράτειας της. Με την υπογραφή τέτοιων συμβάσεων ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και αυτό έχει βαρύνουσα σημασία για τον επιθετικό γείτονα που σπεύδει με κάθε ευκαιρία να τα αμφισβητήσει…

Εγώ λοιπόν πίστεψα, αλλά εσείς με διαψεύσατε. 

Θέλετε να ξαναγυρίσετε, στο παρελθόν. 

Αφού λοιπόν γυρνάτε πίσω να σας θυμίσω ότι ήταν το 2012-2015 που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ την οποία στήριζα ως βουλευτής είχε αναλάβει πρωτοβουλίες να θέσει τη χώρα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη. Να την μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο. Να αναβαθμίσει την γεωπολιτική της θέση. Να ενισχύει την διαπραγματευτική της ισχύ. Να παραμείνει η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή.

Ήταν τότε που εμείς βάλαμε μπροστά τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ήταν τότε που εμείς υπογράψαμε αντίστοιχες με αυτές που θα κυρώσουμε τώρα, Συμβάσεις Μίσθωσης για τις περιοχές Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Άρτα-Πρέβεζα. 

Αυτός ήταν ο Εθνικός Σχεδιασμός που κάναμε. 

Ήταν τότε που για να μην υπάρξουν σκιές, για να εκθέσουμε την ρηχότητα των επικρίσεων σας,  φέραμε στη Βουλή τις Συμβάσεις. 

Ο νόμος δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να το κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα μπορούσε να αρκεστεί στην υπογραφή των συμβάσεων και οι εταιρείες να ξεκινήσουν τις εργασίες τους χωρίς προηγουμένως οι συμβάσεις να περάσουν από την βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Αυτό ήταν το Κεκτημένο Διαφάνειας που δημιουργήσαμε

Θέλαμε τότε η Εθνική Αντιπροσωπεία να ενημερωθεί. Να μάθει ο ελληνικός γιατί είναι τόσο σημαντικές για τη χώρα αυτές οι συμφωνίες. Ποιο είναι το στρατηγικό όφελος. Ποιο είναι το οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. 

Τότε ουδείς (μας) άκουγε. Η χώρα χόρευε στον επαναστατικό ρυθμό που έπαιζαν οι …ζουρνάδες του Αλέξη Τσίπρα. Και ήρθε η “υπερήφανη διαπραγμάτευση” κι ο Εθνικός Σχεδιασμός παραλίγο να ανατραπεί. 

Και μετά από ένα αχρείαστο Μνημόνιο, (στο οποίο ένας από τους όρους είναι και η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ) ως συνθηκολογημένοι επαναστάτες πράξατε το εθνικά αυτονόητο και επιβεβλημένο. Υιοθετήσατε τη διεθνή πρακτική και καταλήξατε σε αυτά τα κείμενα που κυρώνουμε σήμερα.

Φέρνουμε λοιπόν προς κύρωση της συμβάσεις γιατί θέλουμε να μάθει ο κόσμος… Θέλουμε να καταλάβει ότι τα περί ξεπουλήματος και όλα τα γραφικά που ακούγονταν, είναι μύθοι. 

Είναι στερεότυπα που εντέχνως καλλιεργήθηκαν από εσάς για να τα διαλύσουν με πάταγο οι υπογραφές σας σε αυτές εδώ τις συμφωνίες. Έπρεπε να γίνετε κυβέρνηση για να συμφωνήσετε σε κάτι που διαχρονικά ήταν αντίθετος ο χώρος σας και καθυστερούσε την πρόοδο της χώρας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Κάνατε και ένα καλό. Με τις υπογραφές σας ως κυβέρνηση αποδείξατε ότι συμφωνείτε με την εθνική αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας. Αυτό βοηθά τη χώρα. 

Τώρα είστε αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθείτε να πιστεύετε σε αυτήν την αναγκαιότητα; Απαντήστε ξεκάθαρα και αφήστε τις υπεκφυγές.

Θα κυρώσετε τη συμφωνία που υπογράψετε ως κυβέρνηση ή όχι; Θα τιμήσετε την υπογραφή σας ή όχι; 

Ακούμε κάποιους από σας να μας λέτε ειρωνικά “Μα είναι τόσο καλή η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλετε να αλλάξετε ούτε λέξη”; 

Ακούστε! Εχθρός του καλού, του καλύτερο. 

Από κει πέρα αυτό που έχει σημασία πολιτικά, είναι προχωρήσουμε. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα ως κράτος είναι σοβαρή. Από τη στιγμή λοιπόν που οι συγκεκριμένες συμφωνίες ικανοποιούν τα κριτήρια που εμείς εξαρχής είχαμε θέσει στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής τις αποδεχόμαστε και τις κυρώνουμε. 

Άλλωστε νομικά καμία λέξη από τις συμφωνίες δεν μπορεί να αλλάξει. Τις συμφωνίες ή τις κυρώνουμε ως έχουν και προχωράμε. Ή τις ακυρώνουμε και αρχίζουμε από την αρχή τις διαδικασίες. Άλλη λύση δεν υπάρχει. 

Σταματήστε λοιπόν να αστειεύεστε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι συμφωνίες δεν αλλάζουν χωρίς κόστος! Και σίγουρα δεν αλλάζουν για πλάκα.

Τα περί ξεπουλήματος λοιπόν είναι κούφια λόγια για ρηχές εντυπώσεις. Οι συμφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πνεύμα των συμφωνιών της συγκυβέρνησης 2012-2015. 

Όλοι κατάλαβαν πως είναι συμφωνίες που επιτυγχάνουν την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας, που αναβαθμίζουν την γεωπολιτικής της θέσης, που την μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο. Είναι συμφωνία με άμεσο και έμμεσο όφελος για την εθνική και τοπική οικονομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες για να πείσω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ πόσο καλές είναι οι συμβάσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση τους. Ούτε θα αναφερθώ στα θετικά σημεία των συμβάσεων. Το έκανα στην Επιτροπή και δεν θέλω να στερήσω από τον κ. Φάμελο την χαρά να υπερασπιστεί το δικό σας νομοθέτημα. 

Θα σταθώ σε ένα άλλο στερεότυπο που φώλιασε στη συνείδηση των πολιτών η εσκεμμένη παραπληροφόρηση μιας μερίδας του πολιτικού συστήματος. Όλων αυτών που δήθεν είναι ευαίσθητοι με το περιβάλλον και εμείς οι υπόλοιποι οι αδιάφοροι.

Θα σας πω λοιπόν ότι η συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνει ένα αυστηρό πλέγμα διατάξεων που διασφαλίζει ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση θα εκτελεστεί με απολύτως συμβατό περιβαλλοντικό τρόπο, καθώς οι εταιρείες υποχρεώνονται να συμμορφώνονται πλήρως με το σύνολο της εκάστοτε περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

Μια νομοθεσία που ενισχύεται περαιτέρω με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2013/30 στην ελληνική έννομη τάξη. 

Επιπλέον ισχύει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτή προβλέπει όρους, περιορισμούς, κατευθύνσεις που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση κάθε προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Το στοίχημα ωστόσο είναι να μη μείνουμε μόνο στη θέσπιση των όρων. Αλλά να επικεντρωθούμε στην εποπτεία κατά την εφαρμογή τους. 

Συνεπώς, νομίζω ότι η ενίσχυση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης. 

Είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά πολιτών, όχι για να διασφαλίσουμε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι προστασίας του περιβάλλοντος θα τηρηθούν απαρέγκλιτα από τις ανάδοχες εταιρίες, αλλά και για να στείλουμε στους επιστήμονες μας που έφυγαν στο εξωτερικό, ότι στην Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται πράγματα στα οποία έχουν θέση και μπορούν να επιστρέψουν. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Φτάσαμε αισίως στην κύρωση συμβάσεων που το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει νωρίτερα. Χάσαμε χρόνο και ευκαιρίες λόγω των ιδεοληψιών και των στερεοτύπων μιας μερίδας του πολιτικού συστήματος και της αδυναμίας ή απροθυμίας της άλλης μερίδας να τα αντιμετωπίσει. Σήμερα οι ιδεολοψίες αυτές επανέρχονται. Όμως, το εθνικό συμφέρον επιβάλει, αυτή τη φορά, να είμαστε πιο αποφασιστικοί και πιο αποφασισμένοι. 

Οι τέσσερις συμβάσεις που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης σημαντικών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Κάτι που εμπεδώνει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Ότι παύει να είναι μια χώρα περίκλειστη και αποξενωμένη από το διεθνές γίγνεσθαι. Ότι παύει να είναι φοβική με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια χώρα παραγωγός σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πράττει ό,τι είναι δυνατόν, για να αναβαθμίζει την  γεωπολιτική θέση της και την στρατηγική της σημασία. 

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα των συμφωνιών που κυρώνουμε σήμερα και όχι η εικόνα μιζέριας που επιχειρεί να επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σας ευχαριστώ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content