Κλείσιμο της “Αυγής” μεθοδεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Βαριά σκιά στον ΣΥΡΙΖΑ και βαθύ εσωκομματικό χάσμα προκαλούν τα σχέδια της ηγεσίας για κλείσιμο της ημερήσιας έκδοσης της «Αυγής», που ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια (το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 1952) και επιβίωσε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες απέτυχε -όπως ενημερώθηκε η ΕΣΗΕΑ συμμετείχαν μόλις 14 εργαζόμενοι- και για τη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το πλέον βασικό σενάριο είναι το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου και η μετατροπή της «Αυγής» σε εβδομαδιαίο φύλλο με λιγότερους δημοσιογράφους, με λιγότερους εργαζομένους και χαμηλούς μισθούς.

«Στο Κόκκινο», όπου επίσης αναμένονται περικοπές και αλλαγές, λειτουργεί με την οικονομική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, ωστόσο, επίσημη πληροφόρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής της εφημερίδας, πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου και στενότατος συνεργάτης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αγγελος Τσέκερης, παραιτήθηκε αιφνιδίως από τη θέση του χωρίς εξηγήσεις. Παραιτήθηκε επίσης και ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής», Δημήτρης Στούμπος, ο οποίος είχε παραιτηθεί και τον Μάρτιο του 2020 από τη θέση του διευθυντή αλλά επανήλθε στο Δ.Σ. Ο κ. Στούμπος, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα όπως οι προηγούμενες και φέρεται να ζήτησε, εφόσον βασικός μέτοχος της «Αυγής» είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με εσωκομματικό διάλογο και συλλογικές τελικές αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι -που είχαν αντιδράσει και τότε που είχε εξαγγελθεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου- μιλούν για αβεβαιότητα και ανασφάλεια και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

Το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της «Αυγής» στις αρχές του έτους, που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Πρώτον, διότι σύσσωμη η εσωκομματική αντιπολίτευση σχεδιάζει να αντιδράσει, μιλούν για σχέδιο διάλυσης της «Αυγής» την ώρα που ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές, άρα ίσως μία εκλογική χρονιά. Κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και κάνουν λόγο για αποφάσεις της ηγεσίας που εδράζονται σε σχέδια ανακατάταξης του φίλα προσκείμενου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, Τύπου.

Δεύτερον, διότι πέραν του ιστορικού βάρους μιας τέτοιας απόφασης, η σημερινή ηγεσία του κ. Τσίπρα έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια διαχειριστική αποτυχία, που θα επηρεάσει αρνητικά την όποια αξιοπιστία του κ. Τσίπρα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελεσίδικα γεγονότα ακόμα δεν υπάρχουν. Αν όμως η «Αυγή» των 70 χρόνων κλείσει στα χέρια του κ. Τσίπρα, το πλήγμα θα είναι τεράστιο για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «Αυγή» δεν είναι απλώς μία επιχείρηση που δεν πάει καλά και κλείνει, αλλά μια εφημερίδα με πολύ βαριά κληρονομιά και φόρτιση.

 

 

Ελεύθερος Τύπος

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content