Επιταχύνεται η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής. Υπό άλλες συνθήκες, μια τέτοια διαδικασία θα αφορούσε μόνο τα μέλη της – που είναι έντεκα, εκ των οποίων τα τέσσερα αναφέρονται στον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη. Ομως, μετά από την κίνηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά να ζητήσει την επίσπευση της εκλογής του αρχηγού του κόμματος, η συνεδρίαση αυτής της κομματικής επιτροπής, που θα κανονίσει τα διαδικαστικά της υπόθεσης, ενδιαφέρει ολόκληρη την πολιτική σκηνή: οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η συζήτηση περί συνεργασιών, έστω και προσχηματικά, θα έχει αντίκρισμα και στην κάλπη.

Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στα τέλη Νοεμβρίου και ο -αναπόφευκτος- δεύτερος γύρος έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε εκείνη την περίοδο σε φάση κορύφωσης της πανδημίας θεωρείται ως υπαρκτό απ’ όλες τις πλευρές – αλλά κανείς υποψήφιος δεν θέλει να αναλάβει το βάρος της υποστήριξης μιας αναβολής, μια και θα κατηγορηθεί για… ηττοπάθεια.

Αν δεν έχει αλλάξει έως τότε δραματικά κάτι με την πορεία του κορωνοϊού, είναι προφανές ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το 2017 – ενώ οι διοργανωτές θα βρεθούν μπροστά σε προβλήματα του τύπου «πώς θα ψηφίσουν οι ανεμβολίαστοι;», για τα οποία κανένα κόμμα δεν είναι προετοιμασμένο. Ωστόσο, κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι αυτή τη φορά τα διαδικαστικά προβλήματα έως την ψηφοφορία θα είναι λιγότερα από τα «υπαρξιακά» που ενδέχεται να προκύψουν από την κάλπη του Νοεμβρίου – καθώς δεν θεωρείται βέβαιη η συνοχή του κόμματος με κάθε αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος επικρατήσει θα έχει στη διάθεσή του 4-5 μήνες μέχρι να αρχίσει να κινείται ο τροχός των εθνικών εκλογών: ακόμα και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι από τον Ιούνιο του 2022 και μετά, κάθε μέρα θα μας φέρνει πιο κοντά στο ραντεβού με την κάλπη.

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ., στο επιτελείο του κ. Χάρη Καστανίδη εκτιμούν ότι από τον Νοέμβριο και μετά, όποτε βρεθεί παράθυρο ευκαιρίας σε σχέση με την πανδημία, θα οδηγηθούμε σε εκλογές, στο επιτελείο της κυρίας Γεννηματά βλέπουν εκλογές από τον Μάιο του 2022 και μετά, στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη από το φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς, ενώ ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν αποκλείει ακόμα και την εξάντληση της τετραετίας, με το σκεπτικό ότι «αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο, ούτε στο Κέντρο, ούτε στην Αριστερά», προβάλλοντας τη δική του υποψηφιότητα.

Οι δημοσκοπήσεις

Το καλοκαίρι τελείωσε τραυματικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις μεγάλες φωτιές και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε με το «ναυάγιο Αποστολάκη». Ωστόσο, οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι παρά τις όποιες απώλειες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κυριαρχεί απέναντι στον κ. Αλέξη Τσίπρα – και ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα φιλόδοξο πακέτο παροχών και στήριξης στην καθιερωμένη ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει στη διαδικασία της εκλογής προέδρου σε μια συγκυρία κατά την οποία οι δύο αντίπαλοί του -η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν απώλειες, τις οποίες ωστόσο αδυνατεί να εισπράξει. Αντίθετα, εμφανίζεται καθηλωμένο δημοσκοπικά στα ποσοστά του 2019.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. στριμώχνεται εκλογικά τόσο από τη διείσδυση του κ. Μητσοτάκη στο Κέντρο, όσο και από τη «μετανάστευση» στελεχών και ψηφοφόρων στον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που μοιραία ενοχοποιεί κάθε κίνηση της κυρίας Γεννηματά, που ερμηνεύεται από τους εσωκομματικούς της αντιπάλους είτε ως «δώρο» προς τον κ. Μητσοτάκη, είτε ως «προσκόλληση» στον κ. Τσίπρα. Η κίνηση της προέδρου του κόμματος να επισπεύσει τις διαδικασίες ήταν ξεκάθαρη απάντηση στις υπόγειες κατηγορίες ότι είχε επιλέξει το «τρενάρισμα» της εκλογής επειδή έβλεπε ότι το αίτημα της ανανέωσης κυριαρχεί στις διαθέσεις εκείνων που προβλέπεται ότι θα πάνε να ψηφίσουν για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος.

«Πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στις κάλπες, να κερδίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε η κυρία Γεννηματά για να στείλει το μήνυμα στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, μέσω της οποίας δρομολογήθηκε η επίσπευση της εκλογής. Το επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. αναγνωρίζει ότι το αίτημα της ανανέωσης είναι υπαρκτό – αλλά δεν πιστεύει ότι προσωποποιείται σε κάποιον υποψήφιο: «Αν εξαιρέσεις τους φανατικούς κάθε υποψηφίου -όλοι διαθέτουν τέτοιους-, οι περισσότεροι θα σκεφτούν εντέλει “με ποιον θα πάμε καλύτερα στις εθνικές εκλογές” και θεωρώ ότι θα καταλήξουν στη Φώφη», λέει στενός της συνεργάτης.

Μάλιστα, η κυρία Γεννηματά προετοιμάζεται να μιλήσει η ίδια για ανανέωση στο κόμμα, ενώ προβάλλει το γεγονός ότι δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, όπως ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο κ. Παύλος Χρηστίδης Η κυρία Γεννηματά ξεκαθαρίζει ότι θα επιμείνει σε έναν διμέτωπο – απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επιμένει στο «προοδευτικό πρόσημο». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη επέλεξε να αναρτήσει μια φωτογραφία, στην οποία εμφανίζεται δίπλα στον κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος -λόγω και του επωνύμου του- έχει απήχηση στους πολίτες που αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, έχει επισήμως επιλέξει για άλλη μία φορά την ουδετερότητα. Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι πολιτικές σχέσεις του με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής είναι σε καλό επίπεδο. Εφόσον επανεκλεγεί, η κυρία Γεννηματά θα ξεκαθαρίσει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. μόνον με «βασικό ρόλο» θα μπορούσε να μετάσχει στο προβλεπτό μέλλον σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Οπου ως «βασικός ρόλος» εννοείται ότι θα πρέπει να μπορεί να επιβάλει πολιτικές – πράγμα που σημαίνει ότι με το σημερινό μέγεθος του κόμματος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content