Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Δεν κάνουν πίσω οι υποψήφιοι παρά τις βολιδοσκοπήσεις Παπανδρέου

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός» από την Βουλή, αλλά σε καλό κλίμα, έγιναν σήμερα δύο από τις συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τους συνολικά έξι υποψηφίους που διεκδικούν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Το τοπίο είναι ακόμη θολό για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες μεν, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη δημοσίως το εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος ή όχι. Την ίδια ώρα οι όποιες κινήσεις έχει κάνει ο ίδιος δεν  έχουν αλλάξει προς το παρόν τους συσχετισμούς στην κούρσα για την ηγεσία αφού ουδείς έχει αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στο «κάδρο» μπαίνει δε και η αμφίσημη τοποθέτηση που έκανε ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος μετά την συνάντηση στη Βουλή δήλωσε πως «σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα», κάτι που δεν αποκλείει να υπάρξουν τελικά αλλαγές τα επόμενα 24ωρα.

Την Κυριακή, την πόρτα του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, πέρασαν οι Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης. Αμφότεροι, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχαν, στις δηλώσεις τους αποτύπωσαν ένα καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων.  Ο Γιώργος Παπανδρέου λίγο μετά το μεσημέρι αποχώρησε από το κοινοβούλιο καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να βρεθεί στον Πύργο Ηλείας προκειμένου να παρευρεθεί στην εκδήλωση Ολυμπιακής εκεχειρίας.

Οι «βολιδοσκοπήσεις» του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται να συνεχιστούν πάντως τις επόμενες ώρες καθώς από το περιβάλλον του, ασκούνται πιέσεις προκειμένου ο ίδιος να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες οι οποίες εάν αναληφθούν θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Ενδιαφέρον δε έχει, και ο συμβολισμός που επιχειρείται να δοθεί στις κινήσεις του με τις πληροφορίες να θέλουν τις τελικές αποφάσεις του για το τι θα πράξει να τοποθετούνται τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου – είναι η επέτειος των 40 ετών από την πρώτη μεγάλη και ιστορική εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πάντως, πως όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως λένε έμπειρα κομματικά στελέχη, ότι εάν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία στις 5 Δεκεμβρίου, ότι θα αποσυρθούν από την κούρσα οι Παύλος Γερουλάνος και Βασίλης Κεγκέρογλου, πιθανόν και ο Παύλος Χρηστίδης. Ο κ. Παπανδρέου θα ήθελε, λένε στελέχη κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, να έχει και την συμμαχία, στο ευρύ μέτωπο που θέλει να συγκροτήσει και του Χάρη καστανίδη.

Οι συναντήσεις

Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η συνάντηση του,διάρκειας μιας ώρας, με τον Παύλο Γερουλάνο. Εξερχόμενος ο κ. Γερουλάνος συνομίλησε με δημοσιογράφους λέγοντας πως, «θα ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες. Σήμερα δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα». Ενώ πρόσθεσε, ότι το διακύβευμα είναι η ενότητα της παράταξης. Λίγο πριν τις 12:30 δε, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση διάρκειας μισής ώρας του Παύλου Χρηστίδη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως είπε ο κ. Χρηστίδης «είναι πάντα χαρά μου να μιλάω με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση». Σημείωσε επίσης πως πρέπει να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης και των διαδικασιών. Οι δυο άντρες είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά και χθες.

Παράλληλα σήμερα αναμένεται επικοινωνία, πιθανόν μέσω zoom και με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε μέσω zoom με τον Χάρη Καστανίδη. Από το περιβάλλον του ξεκαθαρίζεται ότι παραμένει σταθερός στην διεκδίκηση της ηγεσίας, ενώ χθες υπήρξε και επικοινωνία και με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον οποίον αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Δεύτερα.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν είναι ακόμη γνωστό αν θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα.

Δεν κάνουν πίσω, προς το παρόν, οι υποψήφιοι

Από τη Χαλκίδα πάντως, όπου μιλούσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους πρώην αρχηγούς της παράταξης (Παπανδρέου, Βενιζέλο, Σημίτη) να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος. Διαμήνυσε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και ότι έχει την πεποίθηση ότι θα βγει νικητής στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος στις 5 Δεκεμβρίου.

Καμία διάθεση για υπαναχώρηση από την υποψηφιότητα δεν δείχνει ούτε το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Ανδρουλάκης παρότι είχε στη διάθεσή του πολλές περισσότερες από 5.000 υπογραφές που απαιτούνται για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, δεν τις κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή όπως οι Λοβέρδος και Καστανίδης – θα το πράξει στο τέλος της παράτασης που έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ήτοι την ερχόμενη Πέμπτη.

Στα παραπάνω προστίθεται και το ότι κανείς από όσους έχουν ήδη συνομιλήσει με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έχει δείξει σημάδια υπαναχώρησης.

Το «ζυγίζει» ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου

Ακόμη πάντως δεν είναι γνωστές οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, αν δηλαδή «ζυγίζει» τις καταστάσεις για να κατέβει και να διεκδικήσει την ηγεσία ή αν έχει κάποιο άλλο σενάριο στο μυαλό του. Ένας εκ των υποψηφίων μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, αφού επικοινώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου, εξήγησε ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει αυτές τις κινήσεις. Όπως τόνισε, οι σκέψεις αλλά και οι επόμενες του κινήσεις παραμένουν ένας δύσκολος γρίφος.

Αν και ουδείς μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος για το ποιες είναι ακριβώς οι επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού αυτή την ώρα, πέραν από τη διακηρυγμένη από τους οπαδούς του διάθεση να εξασφαλίσει μία ομαλή πορεία προς την επόμενη ημέρα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι διερευνά τους όρους για να είναι υποψήφιος και πιθανότατα έχει επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία σε κάθε περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου θεωρείται από κάποιους «σανίδα σωτηρίας» για το ΚΙΝΑΛ (και μέσο ιστορικής δικαίωσης για τον πρώην πρωθυπουργό εκτιμούν οι ίδιοι), αλλά δοκιμάζει και τις αντοχές του κόμματος από την άλλη, καθώς πρέπει να ανατραπεί μία διαδικασία, που έχει ήδη ξεκινήσει και υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα. Και μία αναμέτρηση με συμμετέχοντα στη μάχη τον κ. Παπανδρέου περιπλέκει τα πράγματα και ξυπνά μνήμες και διαμάχες από το παρελθόν. Είναι βέβαιο ότι πριν απ’ όλα, ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, λένε κομματικοί παράγοντες, που αιφνιδιάστηκαν με τις κινήσεις του έμπειρου πολιτικού.

Α. Λοβέρδος από το Καρπενήσι: «Κοιτάμε διαρκώς το μέλλον – Με σεβασμό στο παρελθόν αλλά κοιτάμε το μέλλον»

«Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ.Παπανδρέου, όπως ο κ.Βενιζέλος και ο κ.Σημίτης πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών», δήλωσε από το Καρπενήσι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας: «Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει».

«Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ.Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος και όρισα σήμερα εκπρόσωπο μου στα ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα», συμπλήρωσε.

Και στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος κατέληξε λέγοντας: «Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και αν οι πολίτες με προτιμήσουν θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

 

 

 

 

Πρώτο Θέμα

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content