Δημοτικές εκλογές – ΝΔ: «Κατά περίπτωση» στήριξη στους Δήμους – Τα ονόματα που «παίζουν»

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα πρόσωπα που στηρίζει για τις 13 περιφέρειες της χώρας, με την ελπίδα ο χάρτης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου να βαφτεί γαλάζιος. Προετοιμασίες στο γαλάζιο επιτελείο, όμως γίνονται και για τη μάχη στους δήμους της χώρας, όπου δεν θα επιλεγεί κεντρικά η λογική των «χρισμάτων». Αντιθέτως, θα δοθούν στηρίξεις «κατά περίπτωση», ενώ στη ΝΔ περιμένουν να δουν και πώς θα διαμορφωθεί η ανθρωπογεωγραφία των συνδυασμών έως τις 31 Αυγούστου που είναι το περιθώριο κατάθεσής τους. 

Ορισμένες επιλογές, πάντως, είναι προφανείς: στην Αθήνα η ΝΔ θα στηρίξει τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, στη Θεσσαλονίκη τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και στον Πειραιά θα παράσχει στήριξη στον εν ενεργεία δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, έστω και αν δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Στο Ηράκλειο θα στηριχθεί ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και στη Λάρισα ο Θανάσης Μαμάκος

«Γρίφος» χωρίς λύση ακόμα για τους γαλάζιους επιτελείς είναι η περίπτωση του δήμου Πατρέων, όπου εν τέλει δεν θα «κατέβει» ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, συνεπώς το γαλάζιο δίλημμα περιορίζεται τα πρόσωπα του πιο «κομματικού» Κωνσταντίνου Σβόληκαι του Πέτρου Ψωμά. Φαβορί, πάντως, εκεί παραμένει ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης που προέρχεται από το ΚΚΕ. 

Επιλογή της ΝΔ είναι να στηρίξει πρόσωπα σε δήμους, όπου οι δήμαρχοι στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη στήριξη θα έχει η πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Δήμητρα Νάνου, στον Άγιο Δημήτριο ο Στέλιος Μαμαλάκης και στον δήμο Βύρωνα ο Μίλτος Μπαντής. Στο Χαλάνδρι, προβάδισμα για τη ΝΔ φέρεται να έχει η υποψηφιότητα της Κρίστυς Αγαπητού έναντι του ηθοποιού Χάρη Ρώμα και στα Βριλήσσια του Γιάννη Πισιμίση έναντι του πρώην βουλευτή Αργύρη Ντινοπούλου. Στην Πεύκη, προβάδισμα για το γαλάζιο χρίσμα έχει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και όχι η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, μετά και την αποχώρηση του εν ενεργεία δημάρχου Τάσου Μαυρίδη. Στα Γιαννιτσά, θα στηριχθεί ο Θανάσης Φουντουκίδης.

Στη Νίκαια έχει «κλειδώσει» η στήριξη στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννη Βουτσινά, ενώ στην Κηφισιά η ΝΔ είναι πιο κοντά στην υποψηφιότητα του Βασίλη Ξυπολητά έναντι του νυν δημάρχου Γιώργου Θωμάκου. Δίπολο με αναφορές στη ΝΔ έχει δημιουργηθεί στον δήμο Αχαρνών, όπου κατεβαίνει ξανά ο νυν δήμαρχος Σπύρος Βρεττός, αλλά υποψήφια θα είναι και η προερχόμενη από την περιφέρεια Αττικής και γαλάζια πολιτεύτρια Ευρώπη Κοσμίδη

Ευρύτερα, πάντως, τόσο σε δήμους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, όσο και σε μεγάλους δήμους πόλεων της περιφέρειας, η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι να στηριχτούν εν ενεργεία δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη του κόμματος το 2019, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχουν δύο και τρεις υποψήφιοι προερχόμενοι από τον χώρο του κόμματος, η στήριξη θα είναι πιο ήπια, αλλά στον δεύτερο γύρο θα καταστεί σαφέστερη. 

Σημειωτέον, προ ημερών ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον δήμο Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη ο πρώην βουλευτής του κόμματος στη Β’ περιφέρεια, Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος δεν εξελέγη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Από τα ηνία του δήμου είχε αποχωρήσει προ μηνών ο Γιάννης Ταχματζίδης για να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content