Οι πολίτες δεν ανέχονται την “επαναστατική γυμναστική” που τους επιβάλλουν κάποιοι κατ’ επάγγελμα ακτιβιστές

Ως …χουντική χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης την αντίληψη να υποχρεώνονται οι πολίτες να ανέχονται την “επαναστατική γυμναστική” που τους επιβάλλουν κάποιοι κατ’ επάγγελμα ακτιβιστές.

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις, υπερασπίστηκε “το αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να εργαστεί, να σπουδάσει, να χαλαρώσει, να ψωνίσει, να πάει την βόλτα του με άνεση και ασφάλεια”.

Ο κ. Σενετάκης τόνισε “στις Δημοκρατίες όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και τα δικαιώματα δεν είναι διαβαθμισμένα. Ασφαλώς και είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του συναθροίζεστε. Αλλά δεν είναι ανώτερο από το δικαίωμα στην εργασία, στην ελεύθερη διακίνηση, στην ασφάλεια, στην ιδιοκτησία”. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σενετάκης αναρωτήθηκε αν πόσο η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο να αντιμετωπίσει ακόμα κι ένα αντάρτικο πόλης από μειοψηφίες που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν θέμα εσωτερικής ασφάλειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Στις Δημοκρατίες όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και τα δικαιώματα δεν είναι διαβαθμισμένα. 

Ασφαλώς και είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του συναθροίζεστε. Αλλά δεν είναι ανώτερο από το δικαίωμα στην εργασία, στην ελεύθερη διακίνηση, στην ασφάλεια, στην ιδιοκτησία. 

Όλα αυτά τα δικαιώματα είναι εξίσου σημαντικά και αναφαίρετα. Και είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένα. 

Και όταν κάποιος επιχειρεί να παραβιάσει ή να περιορίσει τα δικαιώματα του άλλου, τότε η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τον επαναφέρει στην τάξη. Και αν δεν συμμορφωθεί να λειτουργήσει προληπτικά, ακόμα και κατασταλτικά.

Διότι ναι στην Δημοκρατία η καταστολή είναι θεσμοθετημένη. Και είναι θεσμοθετημένη ακριβώς για να προφυλάσσει τα δικαιώματα των άλλων. Αν μια Δημοκρατία δεν έχει τέτοια δυνατότητα, δεν θα υπήρχε Δημοκρατία.

Η ουσία λοιπόν του νομοσχεδίου είναι ακριβώς να ρυθμίσει την εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας, ώστε όλοι να ασκούν και να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τα δικαιώματα τους.

Και αντί όσοι κόπτονται για τα ατομικά δικαιώματα να πρωτοστατήσουν στην προάσπιση τους, μιλάνε για Χούντα. 

Και ρωτώ κυρίες και κύριοι βουλευτές

Είναι Χούντα της κυβέρνησης να μην επιτρέπει σε μειοψηφίες να επιβάλλονται στην πλειοψηφία; 

Είναι Χούντα της κυβέρνησης να θέλει να προστατεύσει το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε ενός να εργαστεί, να σπουδάσει, να χαλαρώσει, να ψωνίσει, να πάει την βόλτα με άνεση και ασφάλεια; 

Και δεν είναι χουντική αντίληψη να πρέπει όλοι να υποχρεώνονται κάθε λίγο και λιγάκι να ανέχονται την “επαναστατική γυμναστική” που τους επιβάλλουν κάποιοι κατ’ επάγγελμα ακτιβιστές;

Αυτά πρέπει να τελειώνουν.

Και πρέπει να υπάρχουν κανόνες στην αρμονική συμβίωση όλων στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης Πολιτείας.

Και μιλάμε για κοινούς κανόνες. Δεν πρωτοτυπούμε ιδιαιτέρως. 

Ό,τι κάνουν σε όλα τα προηγμένα κράτη. Ό,τι κάνουν σε όλες τις Δημοκρατίες της Δύσης, στην οποία και ευτυχώς ανήκουμε, θέλουμε να κάνουμε κι εμείς εδώ.

Σε όλες τις σύγχρονες Δημοκρατίες όταν αποφασίζεται μια συνάθροιση, μια διαδήλωση, μια διαμαρτυρία, υπάρχει υποχρεωτικά συνεννόηση με την Αστυνομία. 

Η Αστυνομία δίνει άδεια. 

Και η Αστυνομία εποπτεύει διαρκώς την διαμαρτυρία σε διαρκή συνεννόηση με τον επικεφαλής των διαμαρτυρόμενων, ώστε η διαμαρτυρία να μην παρεκτραπεί. Να μην παρεμποδίσει την άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών που διαφωνούν. 

Δικαίωμα τους δεν είναι να μην θέλουν να συνταχθούν; Υποχρέωση της Πολιτείας δεν είναι να περιφρουρήσει το δικαίωμα τους;

Η ύπαρξη του επικεφαλής δεν είναι απαραίτητη μόνο για τη συνεννόηση. Είναι επιβεβλημένη και για την ανάληψη της ευθύνης σε περίπτωση παρεκτροπής. 

Δεν γίνεται να θέλεις να διαμαρτυρηθείς, αλλά να μην θέλεις να αναλάβεις την υποχρέωση και την ευθύνη των όποιων συνεπειών της διαμαρτυρίας σου. 

Και θα περίμενα, πρωτίστως εκείνοι που φέρονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, να αξιώνουν και να αποζητούν ΚΑΙ την ανάληψη της ευθύνης. 

Αφού κάποιοι υπερηφανεύονται που πρωτοστατούν στη διαμαρτυρία, θα περίμενα να πρωτοστατούν και στην ανάληψη της ευθύνης για τυχόν ζημιές και παρεκτροπές.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτού του είδους η αντίδραση με προβληματίζει. 

Γιατί κάποιοι αντιδρούν στην ανάληψη ευθυνών; Γιατί δεν παραδειγματίζονται από το ΚΚΕ που αναλαμβάνει την ευθύνη της περιφρούρησης των δικών του διαμαρτυριών;

Είναι απλά το ιδεολογικό τους υποσυνείδητο που δεν αναγνωρίζει την έννοια της ευθύνης (γιατί φυσικά όπως σας έχουμε ζήσει ποτέ δεν φταίτε εσείς για τίποτα, πάντα κάποιος άλλος φταίει…); 

Ή μήπως κρύβουν κάτι; Ή μήπως, ακόμα χειρότερα, σχεδιάζουν κάτι άλλο;

Διότι κύριε υπουργέ αν σχεδιάζουν προβοκάτσιες και δήθεν επαναστάσεις θα μου επιτρέψετε να ανησυχώ.

Ανησυχώ, διότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι δεν θα περιοριστούν σε σχεδιασμούς. Μπορούν να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς. 

Ανησυχώ μήπως κληθείτε να διαχειριστείτε ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας.

Έχει η Πολιτεία το νομικό οπλοστάσιο που να επιτρέψει στις δυνάμεις ασφαλείας να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους;

Οι γνώσεις σας και η αποφασιστικότητα σας να τηρείται η τάξη που είναι προϋπόθεση για να λειτουργεί η Δημοκρατία μας, με καθησυχάζουν.

Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε επόμενη φάση, εφόσον διαπιστώσετε ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν αρκεί για να αντιμετωπίσετε ένα οργανωμένο και ετοιμοπόλεμο αντάρτικο πόλης, δεν θα διστάσετε να επικαιροποιήσετε το νομικό οπλοστάσιο, ώστε η Αστυνομία και κατ’ επέκταση η Πολιτεία να μην μείνει ανυπεράσπιστοι απέναντι σε μειοψηφίες που θέλουν να επιβληθούν με την βία στην πλειοψηφία.

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content