ΤUI: Αυξημένες τουριστικές κρατήσεις για Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως το φετινό καλοκαίρι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υπερδιπλασιαστεί η δραστηριότητά της στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι διατυπώνουν πηγές του μεγαλύτερου γερμανικού tour operator, της ΤUI AG. Οπως εξηγούν στην «Κ», ο σχεδιασμός για το 2021 προβλέπει αξιοποίηση του 80% της διαθέσιμης δυναμικότητας για την Ελλάδα σε σχέση με το 2019 που αντιμετωπίζεται πλέον ως έτος βάσης (δηλαδή 100% δυναμικότητα).

Ολα θα εξαρτηθούν βεβαίως από την εξέλιξη της πανδημίας και ειδικότερα των εμβολιασμών, αλλά εφόσον δεν ανακύψει κάποιο συγκλονιστικό αρνητικό απρόοπτο από αυτό το μέτωπο, η σεζόν μπορεί να αρχίσει ακόμα και τον Ιούνιο ή και νωρίτερα, σημειώνουν μιλώντας στην «Κ» κύκλοι της εταιρείας από τη Γερμανία.

Κρίσιμης σημασίας θεωρείται και η δυναμικότητα που θα διαθέσουν για την Ελλάδα οι αεροπορικές εταιρείες, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το ζήτημα είναι ίσως το σημαντικότερο, μετά το υγειονομικό περιβάλλον, σε αυτή τη φάση, καθώς ακόμα κι αν υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αν δεν υπάρχουν αεροπορικές θέσεις για να τη μεταφέρουν, θα μείνει ανικανοποίητη, επισημαίνεται αρμοδίως.

Ιδιαίτερη πρόκληση αναμένεται να αποδειχθεί η διαχείριση της κίνησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς οι ενδείξεις δείχνουν πως πρόκειται να εκδηλωθεί κύμα κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, κάτι το οποίο θα δοκιμάσει την ευελιξία τόσο των tour operators όσο και των ξενοδόχων. Και αυτό διότι η αυξημένη ζήτηση σε συνθήκες περιορισμένης προσφοράς –καθώς δεν αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων– θα φέρει και πίεση στις τιμές: τόσο αυτές που οι operators θα χρεώνουν στους ταξιδιώτες για να τονώσουν την ζήτηση όσο και σε εκείνες που θα διεκδικήσουν οι ξενοδόχοι και αντίστοιχα θα τους προσφέρουν οι operators. Το πού θα ισορροπήσει η αγορά και υπό ποιους όρους πληρωμής είναι ακόμα αδιευκρίνιστο. Ειδικά καθώς υπάρχουν ακόμα υπόλοιπα από την περυσινή σεζόν, αν και αυτά βαίνουν μειούμενα.

Για την ώρα, πολλές από τις κρατήσεις του 2020 που ακυρώθηκαν και ανταλλάχθηκαν με vouchers, μετατρέπονται σε κρατήσεις για φέτος, ενώ παράλληλα τα συστήματα της TUI AG δέχονται ενθαρρυντικό αριθμό νέων κρατήσεων για την Ελλάδα γιατο 2021, σημειώνουν πηγές της εταιρείας. Βεβαίως, προσθέτουν, αντίστοιχη ζήτηση εκδηλώνεται και για την Ισπανία αλλά και την Πορτογαλία και σταδιακά και για την Τουρκία. Ετσι ο ανταγωνισμός αλλά και η δυνατότητα ευελιξίας που θα δείξουν οι προορισμοί αναμένεται να δοκιμαστούν.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως και φέτος οι διακοπές θα γίνουν σε περιβάλλον αυστηρών περιορισμών και πρωτοκόλλων και ουδείς αναμένει απελευθέρωση των κανόνων στα ταξίδια και τους προορισμούς. Παραμένει δε κρίσιμης σημασίας η ομογενοποίηση των κανόνων σε όλη την Ευρώπη και για όλες τις χώρες, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτό όχι μόνο εξαιτίας των διαφορετικών επιδημιολογικών δεδομένων κάθε αγοράς και προορισμού αλλά και λόγω ανταγωνισμών μεταξύ των χωρών ειδικά αυτών που επιδιώκουν κατά προτεραιότητα την τόνωση της τουριστικής τους οικονομίας.

Μία επιπλέον παράμετρος που εξετάζουν ενδελεχώς το 2021 οι μεγάλοι tour operators, μεταξύ των οποίων και η TUI AG, είναι η βέλτιστη δυνατή επίτευξη οικονομιών κλίμακας: δηλαδή η εξασφάλιση της δυνατότητας να διοχετεύουν τη ζήτηση εύκολα και γρήγορα και με ελεγχόμενο κόστος σε εκείνους τους προορισμούς που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και αεροπορικές διασυνδέσεις ώστε να την εξυπηρετήσουν. Αυτό για την Ελλάδα, που διαθέτει πολλούς μικρότερους αυτόνομους προορισμούς όπως για παράδειγμα η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος και ούτω καθεξής, σημαίνει μία επιπλέον πρόκληση. Για παράδειγμα, η Κρήτη και η Ρόδος και ενδεχομένως η Κέρκυρα μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό τον ρόλο, αλλά είναι ακόμα άγνωστο κατά πόσον έχουν τη δυνατότητα προορισμοί όπως η Πελοπόννησος ή ακόμα και μέρη με ισχυρή ζήτηση αλλά μικρό για ευρωπαϊκά δεδομένα μέγεθος όπως η Κως. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχικοί σχεδιασμοί της TUI για την Ελλάδα στοχεύουν στον υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών που πραγματοποίησε εδώ το 2020. Στόχος που κινείται στην ίδια τάξη μεγέθους με την εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση για δυνατότητα ανάκτησης του 40% τουλάχιστον της δραστηριότητας του 2019 φέτος έναντι μόλις 20% πέρυσι.

 

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content