Θα δίδεται μεγάλη κρατική επιδότηση για αγορές ηλεκτροκίνητων οχημάτων
Σημαντικές αλλαγές θα φέρει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχοντας όμως αναδρομική ισχύ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Δηλαδή όποιος αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο (ποδήλατο κλπ) τον Δεκέμβριο, ή θα αγοράσει τωρα, θα πάρει κι αυτός τη νέα επιδότηση.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειαςείναι να τονωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα και να ανανεωθεί ο παλαιός στόλος των οχημάτων και φυσικά να μειωθούν οι εκπομπές CO2.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, το ύψος των επιδοτήσεων για Φυσικά Πρόσωπα για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται και θα ανέρχεται σε 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.

Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α. , με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ. Τέλος για ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 1.000 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και είναι προαιρετική.

Η αγορά «έξυπνου» φορτιστή επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Επιπλέον στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις κατηγορίες ΑμεΑ και τους πολύτεκνους.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr στις κατηγορίες ΑμεΑ θα προβλέπεται προσαύξηση 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L  ή  ηλεκτρικών ποδηλάτων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Επίσης για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ συνολικά για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Παράλληλα για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ ή κατηγορίας L, και κατά 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα ανέρχεται σε 25% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ για 1 έως και 20 επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.

Η επιδότηση μειώνεται σε 20% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ αν η εταιρεία αιτείται άνω των 20 ηλεκτρικών οχημάτων.

Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό τις τρείς 3.000 ευρώ.

 

 

 

Newsauto.gr

 

  • samolis-thumbnail-Banner1-1
  • samolis-thumbnail-Banner2-1
  • samolis-thumbnail-Banner3-1


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content