Συνάντηση επτά χωρών για τα ενεργειακά τη Δευτέρα

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει σήμερα Κυριακή, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος και θα συμμετάσχει αύριο Δευτέρα σε ευρεία υπουργική διάσκεψη υπουργών Ενέργειας της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα εκπροσωπηθούν συνολικά επτά χώρες της περιοχής: μαζί με την Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη και η Αίγυπτος.

Η υπουργική συνάντηση στο Κάιρο, πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αιγύπτου που στοχεύει στην ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum. Μέσω του φόρουμ επιδιώκεται να προωθηθεί η συνεργασία των κρατών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου γύρω από το φυσικό αέριο, από την έρευνα και παραγωγή μέχρι την διαμετακόμιση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Το ενδιαφέρον με το forum είναι πολλαπλό και εντείνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι αποτελεί την πρώτη πολυμερή συνάντηση μετά τα αρνητικά αποτελέσματα της γεώτρησης που πραγματοποίησε η ExxonMobil στο οικόπεδο της Δελφύνης. Μάλιστα ο κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επίσης θα μεταβεί στο Κάιρο, είχε εχθές συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι με τον υφυπουργό εξωτερικών αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον.

Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη με τη γεώτρηση της Exxon δεν ήταν η αναμενόμενη, εντούτοις το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο και τις ανακαλύψεις στην περιοχή παραμένει έντονο. Οι πρόσφατες αποτυχίες στην Κύπρο (η γεώτρηση της Exxon είναι η 5η συνεχόμενη από το 2011 που δεν φέρνει θετικό αποτέλεσμα) μπορεί να χαμηλώνουν τον πήχη για την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο τα μεγάλα κοιτάσματα προέρχονται πρωτίστως από την Αίγυπτο (Ζορ) και δευτερευόντως από το Ισραήλ (Λεβιάθαν, Ταμάρ). Επίσης δεν πρέπει να υποτιμάται από μόνο του και το κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο, το οποίο αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που ενδέχεται να έχουν καλύτερη τύχη.

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις μιλούν για την περιοχή ότι περιέχει πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου (συνδυαστικά στις ζώνες της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου) 10 τρις κυβικά μέτρα. Πρόκειται για πιθανό απόθεμα συγκρίσιμο με τη Β. Θάλασσα, η οποία και αποτέλεσε επί δεκαετίες δεξαμενή τροφοδοσίας για την Ευρώπη και όχι μόνο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και της σημασίας είναι ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται πλέον κορυφαία ονόματα της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Shell, Exxon Mobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil, Noble κλπ.

 

Οπως δείχνει η ευρύτερη κινητικότητα στην περιοχή, η Ανατολική Μεσόγειος έχει μπει για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη και Ελλάδα και Κύπρος είτε ως κόμβοι διαμετακόμισης είτε και ως παραγωγοί, ήδη διαδραματίζουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

 

capital

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content