Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Ποιοι κλάδοι παίρνουν σειρά
Για το εάν θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και σε άλλες επιχειρήσεις ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης από δημοσιογράφο τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ.

“Θα γίνει μια μεγάλη απογραφή όλου  του εργατικού δυναμικού στο πλαίσιο του Εργάνη 2, τον Οκτώβριο και τον  Νοέμβριο. Και κατόπιν θα επεκταθεί στις  ασφαλιστικές εταιρείες, στις εταιρείες σεκιούριτι, στη  βιομηχανία, στις ΔΕΚΟ.

Και  του χρόνου τέτοιον καιρό θέλουμε να εφαρμόζεται και στον τουρισμό και στην εστίαση που είναι δύο κλάδοι  μεγάλης σημασίας για την αγορά εργασίας  και για την οικονομία”.

Τι αλλάζει

“Ένας εργοδότης μπορούσε και μπορεί εάν θέλει να ζητήσει από τον εργαζόμενο του να δουλεύει παραπάνω ώρες. Μέχρι τώρα εάν το ζητούσε δεν υπήρχε ένα αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό μέσο. Δηλαδή ερχόταν η επιθεώρηση εργασίας, έβλεπε έναν εργαζόμενο που κατά τεκμήριο δούλευε πέραν του ωραρίου αλλά μπορούσε ή εργοδότης του ή αυτός εκφοβιζόμενος από τον εργοδότη να πει o εργαζόμενος ότι: ξεκίνησε να δουλεύει αργότερα και για αυτό είναι στην εργασία του. Τώρα με την κάρτα εργασίας καταγράφεται επισήμως πότε πάει ο εργαζόμενος στην δουλειά του και πότε φεύγει από αυτήν”

“Εάν έχει χτυπήσει ο εργαζόμενος την κάρτα εργασίας στην λήξη του ωραρίου και μετά έρθει η επιθεώρηση εργασίας είτε με επώνυμη είτε και με ανώνυμη καταγγελία, μπορεί να πιστοποιήσει τώρα πια αδιαμφησβήτητα και την παρανομία. Άρα η κάρτα εργασίας λειτουργεί με έναν τρόπο που φοβίζει στην πραγματικότητα τον κάθε κακό εργοδότη και από την άλλη είναι ένα στοιχείο αδιαμφησβήτητά που δεν το είχαμε” κατέληξε ο υπουργόςΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ