Πρεμιέρα σήμερα για τις 120 δόσεις προς την εφορία

Ανοίγει- εκτός απροόπτου- σήμερα η πλατφόρμα του Taxis για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν το μεγάλο ενδιαφέρον των φορολογούμενων, καθώς από τα προσδοκώμενα έσοδα των ρυθμίσεων θα καλυφθεί το δημοσιονομικό «κενό» των παροχών.

Η Απόφαση, που συνυπογράφουν η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, ορίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την πρεμιέρα κι αυτό που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα το … «παραθυράκι» για να μη χάνεται εύκολα η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τι συγχωρεί, λοιπόν, στο φορολογούμενο το υπουργείο Οικονομικών; «Στην περίπτωση που ο οφειλέτης εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή, εν γένει, ποσά μικρού ύψους ή στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα η μη καταβολή δόσης ή μέρους δόσης δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά του, αλλά αποτελεί ευθύνη τρίτου, η ρύθμιση δεν απόλλυται, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το ποσό κατόπιν της ενημέρωσής του από το αρμόδιο όργανο για την τήρηση των όρων της ρύθμισης και την απώλεια αυτής, εντός σαράντα πέντε (45) εργασίμων ημερών». Συνεπώς αν είναι λίγο… λειψή η δόση ή αν ο φορολογούμενος δεν την καταβάλει επειδή φταίει κάποιος άλλος- δεν ορίζονται τα κριτήρια- η ρύθμιση δεν χάνεται αυτομάτως, αν διορθωθεί το σφάλμα μέσα σε ενάμιση μήνα, από τότε που θα ειδοποιηθεί αρμοδίως ο οφειλέτης.

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018 οφειλών, οι οποίες, κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής, έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης (Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικών Κέντρων/Τελωνείων) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Μπορούν, επίσης, να υπαχθούν οφειλές, οι οποίες έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση. Αντιθέτως, ΔΕΝ μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στις 100 δόσεις και στον Εξωδικαστικό.

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ