Παγίδα στις επιστροφές φόρου – Γιατί χιλιάδες φορολογούμενοι δεν εισέπραξαν τα ποσά που τους αναλογούν

«Παγίδα» με τις επιστροφές φόρου για χιλιάδες πολίτες: Αν και αρκετοί φορολογούμενοι διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό τους ότι η Εφορία θα πρέπει να τους επιστρέψει χρήματα, εντούτοις ως τώρα δεν έχουν δει ούτε ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ένας από τους λόγους είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν γίνεται «αυτόματα» η επιστροφή. Έως τον Σεπτέμβριο πάντως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε «τακτοποιήσει» σχεδόν 1,186 εκατ. περιπτώσεις σε σύνολο 1,417 εκατ. πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Πέρα από τις περιπτώσεις των φορολογουμένων με πιστωτικά υπόλοιπα, στις οποίες γίνεται επανέλεγχος και ζητούνται δικαιολογητικά με τους υπόχρεους σε αρκετές περιπτώσεις να.. αδιαφορούν και να μην τα προσκομίζουν, υπάρχουν και πολίτες που περίμεναν έως σήμερα επειδή δεν έχουν τρέχουσες οφειλές να έχουν ήδη εισπράξει τα ποσά τα οποία τους αναλογούν.

Εδώ όμως όπως λένε αρμόδια στελέχη κρύβεται μια «παγίδα».

Τι ισχύει στις επιστροφές φόρου
Η εκκαθάριση των δηλώσεων ως γνωστόν έχει ήδη γίνει: Στις «απλές» περιπτώσεις όταν δεν υφίσταται κάποια άλλη υποχρέωση του φορολογούμενου τότε το ποσό καταβάλλεται στον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως ήδη έχει γίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων.

Εάν όμως υπάρχουν άλλες τρέχουσες οφειλές τότε η επιστροφή συμψηφίζεται με τα ποσά αυτά.

Συγκεκριμένα, ήδη οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν σε συμψηφισμούς των πιστωτικών υπολοίπων που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

Ειδικά για τις αποζημιώσεις ενοικίων COVID η ΑΑΔΕ, συμψήφισε αποζημιώσεις ενοικίων για 383.505 ιδιοκτήτες, δηλαδή το 98,2% του συνόλου.

Για το 1,8%, που απομένει, δηλαδή 7.080 δικαιούχους, ο συμψηφισμός δεν κατέστη εφικτός, διότι όταν αναζητούνταν οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή ΦΠΑ για να συμψηφιστούν, δεν υπήρχαν.

Συνεπώς, οι αποζημιώσεις ενοικίων των συγκεκριμένων δικαιούχων θα συμψηφιστούν μόλις προκύψει η σχετική οφειλή.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι επιστροφών φόρων, θα διαπίστωσαν πως οι δόσεις τους από τις εκκρεμείς οφειλές τους μειώνονται ή αποπληρώθηκαν.

Εάν ο συμψηφισμός δεν καλύψει τη συνολική οφειλή, τότε το υπόλοιπο ποσό επιμερίζεται στις δόσεις που απομένουν για την εξόφληση του τρέχοντος φόρου, όπως ήταν ο ΕΝΦΙΑ.

Ποια είναι η «παγίδα» που «παγώνει» τις επιστροφές φόρου
Όσοι βρίσκονται ακόμα στην… αναμονή και δεν έχουν εισπράξει ακόμα την επιστροφή τους δεν αποκλείεται –όπως λένε στελέχη των φορολογικών αρχών- να ανήκουν σε μια τρίτη κατηγορία φορολογουμένων με πιστωτικά υπόλοιπα: Εκείνων που θα πρέπει να κάνουν από… μόνοι τους τις ενέργειες που απαιτούνται για να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Όπως εξηγούν, εάν ένας φορολογούμενος έχει πιστωτικό εκκαθαριστικό και δεν έχει τρέχουσες οφειλές για να γίνει συμψηφισμός, τότε πρέπει να «ψαχτεί» για το εάν έχει κάποια χρέη αρρύθμιστα από διαφορετικές πηγές:

Αυτά θα μπορούσαν να είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ρυθμίσεις που «χάθηκαν» ή ακόμη και βεβαιωμένα χρέη που προέρχονται από άλλον φορέα, όπως για παράδειγμα πρόστιμα από τον Δήμο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, υπάρχει «παγίδα», καθώς εάν η οφειλή δεν είναι τρέχουσα συμψηφισμούς δεν γίνεται, ενώ εάν πράγματι υπάρχουν παλαιότερα χρέη ή κάποιες κλήσεις απλήρωτες, τότε η επιστροφή «παγώνει» και δεν επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Κάτι που ενδεχομένως εξηγεί και γιατί μέχρι σήμερα αρκετοί πολίτες δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τις επιστροφές φόρου.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που βρίσκονται σε μια τέτοια θέση; Πρώτα από όλα να «τσεκάρουν» στο taxisnet την εικόνα των χρεών τους, να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές ή όχι. Εάν όχι, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν και με την ΔΟΥ της περιοχής τους για να ενημερωθούν μήπως υπάρχουν και κάποιες βεβαιωμένες οφειλές από άλλους φορείς, όπως οι Δήμοι.

Εφόσον, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία (έχουν παλαιότερα χρέη ή οφειλές από άλλους φορείς) θα πρέπει να στείλουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (και μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ «Τα αιτήματά μου») με το οποίο θα αιτούνται συμψηφισμό της επιστροφής του φόρου με τα χρέη που έχουν.

Και αυτό γιατί όπως τονίσαμε συμψηφισμός με παλαιότερες οφειλές ή χρέη από άλλους φορείς δεν διενεργείται αυτόματα, ενώ και η επιστροφή φόρου μένει «παγωμένη».

Τι συμβαίνει με τους έγγαμους
Εδώ πρέπει να τονίσουμε και μία άλλη παράμετρο για τις επιστροφές φόρου, καθώς όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν -και παρά το γεγονός ότι είχαν επιστροφή- να τακτοποιήσουν εφάπαξ τις τρέχουσες οφειλές όπως τον ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως να πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμα να τους καταβληθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το συνολικό ποσό της επιστροφής.

Το ποσό που τους αναλογεί θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο σύστημα Taxisnet.

Να σημειωθεί πως ειδικά στην περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση, διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

Για παράδειγμα, αν από την κοινή δήλωση προκύπτει χρεωστικό ποσό φόρου προς καταβολή ύψους 800 ευρώ για τον σύζυγο και επιστροφή φόρου 300 ευρώ για τη σύζυγο, δεν γίνεται συμψηφισμός των δύο ποσών σε ένα ενιαίο εκκαθαριστικό.

Στην περίπτωση αυτή ο σύζυγος καλείται με το δικό του εκκαθαριστικό να πληρώσει 800 ευρώ και η σύζυγος καλείται, με το δικό της ξεχωριστό εκκαθαριστικό, να εισπράξει επιστροφή φόρου 300 ευρώ.

Στην περίπτωση που έχουν και οι δύο σύζυγοι εκκαθαριστικά με πιστωτικά ποσά, αυτά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

enikonomia.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content