Nέες προτεραιότητες Στάσση για τη ΔΕΗ

Το βαρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, μηχανικός και στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL.
Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ ξεκινούν από την αντιστροφή των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και φθάνουν μέχρι την στροφή της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χωράς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν τομέα όπου – παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μέλλον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης – η ΔΕΗ παρουσιάζει πενιχρά αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ κατέχει σήμερα μόλις το 2,9% της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχοντας εγκαταστήσει αιολικά μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταικά συστήματα μόλις 153 MW, την ώρα που όλες οι μεγάλες αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ευρώπης έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους εδώ και χρόνια περιορίζοντας δραστικά την ανθρακική παραγωγή τους.
Η στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ προδιαγράφηκε ήδη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος μίλησε για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και διατήρηση της ιδιοκτησίας των υδροηλεκτρικών της που θα αποτελέσουν το μεγάλο asset της νέας εποχής για τη ΔΕΗ.
Εξάλλου η στροφή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ περιλαμβανόταν και στο business plan της Mc Kinsey που προέβλεπε την ανάπτυξη 2 – 2,5 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 – 2035 και αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ από 3% σε 10% μέχρι το 2022.
Άλλωστε ακόμη και το βιογραφικό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ προϊδεάζει για τη στροφή προς τις ΑΠΕ, καθώς ο κ. Στάσσης από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.

Ενίσχυση ρευστότητας

Μία αποστολή που ασφαλώς και έχει προτεραιότητα η νέα δίοκηση, είναι η επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, πράγμα στο οποίο δεν πέτυχε η προηγούμενη δίοκηση.
Για να γίνει αυτό και να ενισχύσει η ΔΕΗ την κεφαλαιακή της διάρθρωση θα πρέπει να υπάρξει ένα ρεαλιστικο σχέδιο της νεάς δίοκησης, αλλά εκ των πραγμάτων το προφίλ του νέου μανάτζερ αλλάζει εκ βάθρων την εικόνα της γερασμένης διοικητικά ΔΕΗ, που μέχρι τώρα ξέραμε.
Αν η ΔΕΗ επιτύχει να εκδόσει όμολογο εκμεταλλευόμενη τα ελκυστικά επιτόκια και την υπερβάλλουσα ρευστότητα που δημιουργεί η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση που είναι εξίσου σημαντική με την δομική.
Πριν απ’ όλα θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και συγκεκριμένο πρόγραμμα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 2,7 δις ευρώ.
Εξάλλου η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των δικτύων, που έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογηθεί και μάλιστα με τρόπο ώστε να ενισχυθεί η ΔΕΗ με κεφάλαια αλλά και να δρομολογηθούν επενδύσεις για τους έξυπνους μετρητές και τα έξυπνα δίκτυα που φθάνουν και το 1,5 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση στο πρόβλημα της επιστροφής των ΥΚΩ του 2011, τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ανέρχονται σε 190 εκατ. ευρώ, αν και η ΔΕΗ θα επιθυμούσε να λάβει 350 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ ήδη έχει σχετική σύμβαση με την κοινοπραξία υπό την Qualco, η οποία ανανεώθηκε.
Συγκεκριμένα εγκρίθηκε σύμβαση διάρκειας 30 μήνες στο πλαίσιο της οποίας η αμοιβή της εταιρίας συναρτάται με τις οφειλές που αυτή θα ανακτήσει με τον στόχο εισπράξεων να έχει τεθεί στα 170 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρεί στο πρόγραμμα τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών το οποίο αναμένεται να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά οφειλές της τάξης του 1,5 δις ευρώ και η ΔΕΗ αναμένεται  να εισπράξει άμεσα περίπου 300 εκατ. ευρώ και θα είναι από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος.

www.worldenergynews.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content