Μείωση ΕΝΦΙΑ και αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μπαίνουν στον «πάγο» για φέτος

Να βάλει στον «πάγο» κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2021 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια στιγμή σκέφτεται να αποσύρει προσωρινά και τη σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, μια διαδικασία που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι πιστοποιημένοι εκτιμητές που είχαν κληθεί από την κυβέρνηση να ερευνήσουν τις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα δείχνουν αύξηση των αξιών στην πλειονότητα της επικράτειας. Υπενθυμίζεται πως τα στοιχεία θεωρούνται ξεπερασμένα, καθώς η δουλειά των εκτιμητών ολοκληρώθηκε λίγες εβδομάδες προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, στις αρχές του 2020.

Με τον κίνδυνο να προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις στους φόρους που επηρεάζουν οι αντικειμενικές αξίες, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια διαβίωσης, το υπουργείο Οικονομικών «παγώνει» κάθε αναπροσαρμογή στις τιμές των ακινήτων, ενώ βάζει «φρένο» και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8% φέτος. Σημειώνεται πως το μέτρο δεν είχε συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2021, ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της μείωσης από το τρέχον έτος.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Ωστόσο, μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν το φόρο με έκπτωση 50% ή ακόμα και 100%. Η σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στην Εφορία θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν για πρώτη φορά χιλιάδες φορολογούμενοι που θα έχουν χαμηλότερα εισοδηματικά όρια απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος για την κανονική καταβολή του ΕΝΦΙΑ και πλέον θα είναι δικαιούχοι έκπτωσης φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμα και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογουμένων με έκπτωση φόρου, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.000.000 φυσικά πρόσωπα.

 

 

 

 

Newsbreak

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ