Οικονομία: Υποβάθμιση του outlook από την Fitch

Από «θετικές» σε «σταθερές», υποβάθμισε ο Οίκος Fitch τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Η επιδείνωση όλων των μακροοικονομικών δεικτών λόγω της πανδημίας είχε προδιαγράψει μια τέτοια ενέργεια από τον Οίκο- ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένη η αξιολόγηση- και το ζητούμενο ήταν να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή η υποβάθμιση του outlook σε «αρνητικό».

Είναι ενδεικτικό ότι η Fitch προβλέπει ύφεση 8,1% για φέτος, λόγω της καραντίνας, της παγκόσμιας ύφεσης αλλά και της κάθετης πτώσης του Τουρισμού, ενώ εκτιμά ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο, πιάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 5,1% το 2021.

Ο Οίκος σημειώνει, πάντως, ότι το βάθος της ύφεσης και η ανάκαμψη έχουν υψηλό δείκτη αβεβαιότητας, που σχετίζεται με τον κίνδυνο μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης της πανδημίας, κάτι που θα πλήξει ιδιαιτέρως τον Τουρισμό που συνεισφέρει γύρω στο 10% στο ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές επιπτώσεις, ο Οίκος υπολογίζει σε έλλειμμα 7,4% φέτος, συνυπολογίζοντας τα μέτρα στήριξης και γύρω στο 4,6% το 2021. Αρνητική αναμένεται η επίπτωση και στο πρωτογενές αποτέλεσμα, που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι αρνητικό μετά από πέντε συνεχή έτη υπερπλεονασμάτων.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ