Έρχεται στην Ελλάδα και η Amazon

Η επένδυση της Amazon Web Services για το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο αμερικανικός κολοσσός λιανικού εμπορίου προχώρησε πέρυσι σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας, ενώ έχει προχωρήσει και στη δημιουργία μιας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα που ενώνει την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon.

Σηματοδοτεί όμως η νέα αυτή κίνηση της Amazon Web Services τη συμπλήρωση ακόμη ενός κομματιού του παζλ των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών που σταδιακά αποκτά η Ελλάδα, καθώς κλείνει το χάσμα που τη χώριζε με τις προηγμένες τεχνολογικά μεγάλες δυτικές, και όχι μόνον, οικονομίες, και το ελληνικό Δημόσιο μαζί με την Ε.Ε. διοχετεύει πόρους στην εν λόγω αγορά.

Προηγήθηκαν στα τέλη του προηγουμένου έτους δύο μεγάλες, ακόμα σημαντικότερες, κινήσεις ισχυρών ξένων πολυεθνικών για την ανάπτυξη της νέας ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα, αυτές της Microsoft και της Digital Realty.

H Microsoft θα κατασκευάσει τρία data centers σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης αυτής -πάνω από 300 εκατ.– αφορά αυτόν καθεαυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να στηθεί όλο το σύστημα, συν τα ακίνητα που θα τον φιλοξενήσουν. Κατόπιν θα υπάρχει επένδυση περίπου 50 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου για τις συνεχείς αναβαθμίσεις και την ασφάλεια που απαιτείται. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης, το συνολικό όφελος για τη χώρα δηλαδή, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Microsoft, η αμερικανική Digital Realty εξαγόρασε τη Lamda Hellix. Η Lamda Hellix είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών data centers στην Ελλάδα. Στο data center της Αθήνας φιλοξενείται πλήθος πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών από τον χρηματοπιστωτικό και τον δημόσιο τομέα, ενώ εξυπηρετείται από όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Με την εξαγορά της Lamda Hellix, η Digital Realty αποκτά πρόσβαση σε ένα εξαιρετικά σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε η ίδια, connectivity hub, σε «μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής αλλά και σημαντικής πύλης εισόδου, ενώ ενισχύει την παγκόσμια θέση της, που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 πελάτες σε πάνω από 280 data centers, σε 23 χώρες».

Η ίδρυση του υπερσύγχρονου data center της Microsoft, η απόβαση της Digital Realty και η ενεργοποίηση της Amazon Web Services στην Αθήνα εκτιμάται πως αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Συνεπάγονται όμως και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία που προέρχεται από τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που φέρνουν αυτές οι επενδύσεις, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά και μικρές και μεσαίες, που προσφεύγουν, μετά και την πανδημία, στις ψηφιακές λύσεις και υπηρεσίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την εν εξελίξει αυτή διαδικασία «μετασχηματισμό για το σύνολο της οικονομίας».

Η Ελλάδα αποκτά έτσι σύντομα τα «δικά της» data centers που θα δώσουν τη δυνατότητα για ταχύτατη και ασφαλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια στην καθημερινότητά τους χωρίς να χρειαστεί να επενδύσουν για να τις αγοράσουν. Θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν μεγάλα επιχειρηματικά βήματα, χωρίς μεγάλες υποδομές για ανάπτυξη.

Υποστήριξη επιχειρήσεων και οργανισμών για μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος

Το νέο ελληνικό γραφείο της Amazon Web Services είναι μέρος της «διαρκούς επένδυσής της στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τη διεύρυνση της ομάδας που στηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό πελατών και συνεργατών της στη χώρα», σημειώνει η Amazon στην επίσημη δήλωσή της για την έλευσή της στην Ελλάδα. Το γραφείο στοχεύει να υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων αλλά και οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς κάνουν τη μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος.

Ουσιαστικά φιλοδοξεί να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο από την αγορά του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού του Δημοσίου και των υπηρεσιών του, ανταγωνιζόμενη τις ήδη ή αμέσως προσεχώς παρούσες Digital Realty και Microsoft αντίστοιχα, που έχουν όμως το πλεονέκτημα της εγγύτητας των υποδομών με εγχώριες εγκαταστάσεις. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε το πρώτο γραφείο της Amazon Web Services στην Ελλάδα», δήλωσε την Παρασκευή ο Przemek Szuder, επικεφαλής της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Καθώς οι πελάτες μας στη χώρα αυξάνονται, αποφασίσαμε να ανοίξουμε γραφείο στην Αθήνα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νέων πελατών που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Amazon Web Services για να καινοτομήσουν, να μειώσουν τα κόστη των πληροφοριακών συστημάτων τους και να αναπτυχθούν εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους (cloud).

Ανυπομονούμε να καλλιεργήσουμε το πνεύμα πρωτοπορίας που υπάρχει στη χώρα και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας, ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους για να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους Ελληνες πελάτες τους και στους πολίτες», προσέθεσε.

Η Amazon Web Services έχει ήδη στο ελληνικό πελατολόγιό της μερικές ταχέως αναπτυσσόμενες startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos,  Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και «Χρυσή Ευκαιρία», καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Amazon Web Services αποτελεί μια διεθνώς και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα cloud, παρέχοντας υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων, ρομποτικής, νοημοσύνης των μηχανών και τεχνητής νοημοσύνης, Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR & AR), καθώς και μέσων.

 

 

 

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content