Έρχεται «κούρεμα» δανείων και χρεών σε εφορίες και Ταμεία

 

Αντί για χρήματα… κουπόνια θα μοιράζει το νέο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, κάτι όμως που «κρύβει» ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Όσοι ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα δουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο να «κουρεύονται» έστω και δια της πλαγίας… Μέσω της «επιδότησης παγίων δαπανών» δεν θα αποδίδονται μετρητά με την κατάθεση χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά… voucher, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρώνονται για την κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ.

Σε εκείνους που θα καταστούν δικαιούχοι, θα χορηγηθούν «πιστωτικά σημειώματα συμψηφισμού» για τις επόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η επιλογή βεβαίως να δοθούν… κουπόνια αντί για μετρητά δεν είναι τυχαία: Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται η ροή εσόδων στον κρατικό κορβανά με τον περιορισμό των δυνητικών νέων απλήρωτων φόρων και εισφορών.

Πώς θα «κουρευτούν» και τα επιχειρηματικά δάνεια

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος “Γέφυρα 2”, μέσω του οποίου θα επιδοτηθεί από το κράτος η εξόφληση δόσεων επιχειρηματικών δανείων: Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα χορηγούνται ποσά που θα αγγίζουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ τον μήνα για διάστημα 8 μηνών, προκειμένου να καλυφθούν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων. Με άλλα λόγια και εδώ θα υπάρξει ένα «άτυπο κούρεμα» για τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Το Γέφυρα 2 αφορά σε μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών-επιτηδευματιών, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Για τους δικαιούχους, η συνεισφορά του Δημοσίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Και αν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να βγει στον «αέρα» το νέο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων «Γέφυρα 2», κάποιοι επαγγελματίες ήδη πήραν ένα… πρώτο «δώρο» με τη μορφή επιδότησης τόκων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» και μέσω του οποίου το κράτος καλύπτει αναδρομικά από τον Ιανουάριο τους τόκους επιχειρηματικών δανείων. Άλλο ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να πετύχουν έμμεσο «κούρεμα» της υποχρέωσης.

Και μηδέν έξοδα για... αρχή

Στα «σκαριά» βρίσκεται πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο της εστίασης, όσο και της τουριστικής βιομηχανίας με «φόντο» το άνοιγμα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Εστιατόρια, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για να ανεβάσουν ρολά, άμεσα θα λάβουν και επιχορηγήσεις, για να καλύψουν τις πρώτες δαπάνες που θα κάνουν για την προμήθεια προϊόντων και απαραίτητων υλικών.
Πρόκειται για προγράμματα «επιχορήγησης πρώτων εξόδων», ή αλλιώς «κεφάλαια επανεκκίνησης» που θα αφορούν επιχειρήσεις τόσο τον κλάδο της εστίασης, όσο και τον τουρισμό. Έτσι, θα δοθούν «δωρεάν» χρήματα -μη επιστρεπτέα- από το Κράτος στους επαγγελματίες των συγκεκριμένων κλάδων για να καλύψουν τα πρώτα έξοδα που θα τους προκύψουν όταν γυρίσουν το κλειδί για να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

 

 

 

enikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ