Επίμονες προσπάθειες για την οικονομική ανάκαμψη

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, όπου η Επιτροπή των Σοφών, με επικεφαλής το Νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, θα ξεδιπλώσει το προσχέδιο του Αναπτυξιακού Προτύπου για τη χώρα. Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τα μέσα Απριλίου ένα ενδιάμεσο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου και ως το Σεπτέμβριο το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο. Στόχος, να μη μείνει ένα ακόμα Αναπτυξιακό Σχέδιο στα χαρτιά.

Συνάντηση με υπουργούς και στελέχη από ΗΑΕ

Αύριο Τετάρτη, σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Επίσης θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ παρόντα θα είναι και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Πόσα αναμένεται να πάρει η Ελλάδα από την Ε.Ε.

Η Πέμπτη, σε ειδική Σύνοδο Κορυφής, κρίνεται η επόμενη Προγραμματική Περίοδος, δηλαδή τα κονδύλια που θα μπορέσει να λάβει (και) η Ελλάδα για τα επόμενα 7 έτη, έτσι ώστε να στηρίξει αναπτυξιακές δράσεις και προγράμματα στήριξης.

Στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία. Με την συμβιβαστική πρόταση που έχει βάλει στο τραπέζι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το συνολικό ποσό θα είναι ελαφρώς μικρότερο. Το πρόβλημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο Βόρειοι και Νότιοι έχουν βγάλει «μαχαίρια».

Στα τελευταία νέα από το… μέτωπο, οι πλούσιες χώρες του Βορρά θέλουν να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση στα σημερινά ή κοντά στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο 1% του ΑΕΠ, ενώ η τελευταία διαμεσολαβητική πρόταση της φινλανδικής προεδρίας είχε προσεγγίσει το 1,1%, με το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο 1,3%.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content