Ελπιδοφόρα μηνύματα από την μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Πολωνίας

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την Κρήτη από την διαρκώς αναπτυσσόμενη Πολωνική τουριστική αγορά, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 26η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “TT WARSAW”, που έγινε στη Βαρσοβία.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στις οποίες εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι παρά την πρόσκαιρη επιβράδυνση των κρατήσεων για Ελλάδα που παρατηρείται σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η δυναμική των τελευταίων χρόνων θα διατηρηθεί και το 2019 θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρυθμούς.
Η Ελλάδα βρέθηκε το 2018 στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Πολωνών καταλαμβάνοντας μερίδιο 31% στο σύνολο των κρατήσεων, ενώ το Ηράκλειο κατέλαβε την πρώτη θέση ως προορισμός. Η μεγάλη δυναμική της πολωνικής αγορά διαφαίνεται στις αφίξεις Πολωνών στην Ελλάδα όπου τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε αύξηση 60%, από 600.000 το 2015 σε 960.000 φέτος (στοιχεία έως Οκτώβριο 2018). Η Κρήτη απολαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας με συνολικά 267.000 αφίξεις και στα τρία αεροδρόμιά της (τρεις πτήσεις τσάρτερ προσγειώθηκαν φέτος και στο αεροδρόμιο της Σητείας). Μάλιστα οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης το 2018 εμφανίζουν σημαντική άνοδο σε σχέση και με την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 25-30%. Πλέον η Πολωνική αγορά ανταγωνίζεται άλλες παραδοσιακές αγορές για την Κρήτη, όπως η Ολλανδία και οι Σκανδιναβικές χώρες, στην κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις περισσότερες αεροπορικές αφίξεις στο νησί. Οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις των μεγάλων tour operator της Πολωνίας (ITACA, TUI Poland, Grecos κλπ) είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το 2018.
Οι Πολωνοί αγαπούν την Κρήτη και το αποδεικνύουν έμπρακτα επιλέγοντας το νησί κυρίως το κλίμα, τη γαστρονομία, την ασφάλεια και την κρητική φιλοξενία. Η περίοδος διακοπών τους κυμαίνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο, σε καταλύματα 4* και 5* σε ποσοστό 72% (σύμφωνα με την έρευνα του δημοφιλούς δικτύου Wakacje.pl) ως επί το πλείστον με διαμονή all inclusive, οι Πολωνοί αγαπούν να πληρώνουν συνολικά μία τιμή για όλο το πακέτο διακοπών τους σε ποσοστό 76,6%.
Την έκθεση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400 εκθέτες από 50 και πλέον προορισμούς. επισκέφθηκαν πάνω από 20.000 συνολικά επισκέπτες. Το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφθηκαν επαγγελματίες του τουρισμού της Πολωνίας, ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ και πληθώρα Πολωνών, οι οποίοι είτε είχαν ήδη επισκεφθεί την Κρήτη και επιθυμούσαν να επισκεφτούν κάποια άλλη περιοχή του νησιού, είτε δυνητικοί επισκέπτες.
Στα πλαίσια της έκθεσης διοργανώθηκε workshop από το Γραφείο ΕΟΤ στην Πολωνία, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 Πολωνοί τουριστικοί πράκτορες και στους οποίους παρουσιάστηκε το πολύπλευρο τουριστικό προϊόν της Κρήτης και οι προοπτικές για την περαιτέρω ενδυνάμωση ειδικών μορφών τουρισμού. Οι πράκτορες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την γαστρονομία, αλλά και ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο περιπατητικός, ο καταδυτικός και ο οινικός τουρισμός.
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν η Περιφερειακή Σύμβουλος Λεβάκη Όλγα και το στέλεχος της Δ/νσης Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Βουγιουκαλάκη Ελένη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content