Ζημιές και ισχυροί μετασεισμοί – Έπεσαν δύο ναοί και κτίρια στο Αρκαλοχώρι – Ένας νεκρός, 9 τραυματίες

Ένας άνθρωπος ηλικίας περίπου 65 ετών έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τα ερείπια της στέγης του ναού του Προφ. Ηλία στο Αρκαλοχώρι.

Επίσης, τραυματίστηκαν 9 πολίτες, από τους οποίους οι δυο πιο σοβαρά. Όλοι μεταφέρθηκαν ήδη σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Σε όλη την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε κτίρια.

Αναστάτωση επικρατεί σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού έντασης 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Άρβης.  (Ο καθηγητής κ. Παπαζάχος δίνει για τον σεισμό ένταση 6 ρίχτερ).

Οι Δήμοι του νομού βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί καθώς όλα δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.


Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης με τις πληροφορίες που έχει φέρεται να έχουν καταρρεύσει δύο ναοί ενώ υπάρχει και κατάρρευση ενός κτιρίου στο Αρκαλοχώρι, ενώ οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές. Κατάρρευση κτιρίων έγιναν και στον Πατσίδερο.

Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ, 37 Ρίχτερ  αλλά και μικρότερες.

Η νέα δόνηση

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης.

Λόγω της αναστάτωσης, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ιδιαίτερα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου γίνονται με δυσκολία, γιατί έχουν υποστεί ζημιές και τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και επειδή το δίκτυο έχει υπερφορτωθεί από πολίτες που τηλεφωνούν διαρκώς για να ρωτήσουν για την τύχη των δικών τους.

Αισθητός και στα Χανιά 

Αισθητή και στα Χανιά, έγινε η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Ηρακλείου. Ο σεισμός προκάλεσε την ανησυχία πολλών πολιτών που βγήκαν στον δρόμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Στο χάρτη το αστέρι δείχνει τον πρώτο σεισμό και οι κύκλοι τους μετασεισμούς.

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το πρωί.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνακης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, ο Αντιπριφερειαρχης  Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content