Υστερεί σε βροχοπτώσεις η Ανατ. Κρήτη από τη Δυτική

Ο χάρτης των βροχοπτώσεων κατά το φετινό Ιανουάριο στην Κρήτη μαρτυρεί ξεκάθαρα πως το νησί «γέρνει» προς τα δυτικά, σε ότι αφορά το ύψος των βροχοπτώσεων αποδεικνύοντας ότι η ανατολική Κρήτη και ειδικά το Λασίθι αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ξηροθερμίας.

Με βάση την ανάλυση του χάρτη που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην ενημερωτική του πύλη για τον καιρό (meteo) αναδεικνύεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος. Κυρίαρχο δεδομένο είναι η διαπίστωση πως τα 4/5 του νομού Λασιθίου, αποτελούν την μεγαλύτερη ενιαία περιοχή στην Κρήτη, με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις, κατά τον μήνα που μόλις πέρασε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ενδιαφέρουσα ανάλυση του Μιχάλη Ατσαλάκη στην “ΑΝΑΤΟΛΗ”, το 90% των περιοχών των Δήμων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας και το 100% του Δήμου Σητείας κατέγραψαν βροχοπτώσεις που κυμαίνονται από τα 125 έως τα 200 χιλιοστά. Οι ελάχιστες περιοχές του νομού Λασιθίου που ξεπέρασαν το όριο αυτό, ήταν όσες βρίσκονται στις πλαγιές της Δίκτης τόσο στον Δήμο Αγίου Νικολάου όσο και Ιεράπετρας όπου φαίνεται να κινήθηκαν λίγο ψηλότερα στα 200-250 χιλιοστά, ενώ σε μια πιο στενή ζώνη περί το Οροπέδιο Λασιθίου οι βροχοπτώσεις φαίνεται να έφτασαν μέχρι τα 300 χιλιοστά. Να σημειωθεί πως στον ορεινό όγκο της Δίκτης έπεσαν μέχρι 350-400 χιλιοστά.

Τα παραπάνω στοιχεία βεβαιώνουν πως για το νομό Λασιθίου αλλά και για την ανατολική πλευρά του νομού Ηρακλείου, η ύπαρξη της οροσειράς της Δίκτης ενδέχεται να επηρεάζει την εξάπλωση της ξηρασίας. Ο μεγάλος ορεινός όγκος διατηρεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο βροχοπτώσεων, διατηρώντας μια ισορροπία.

Ωστόσο, η σύγκριση του Λασιθίου και της ανατολικής Κρήτης συνολικά (Ηράκλειο – Λασίθι) με την Δυτική Κρήτη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί δείχνει πως ακόμα και σε μια χρονιά όπου μετά από παρατεταμένη ανομβρία «άνοιξαν οι ουρανοί», εντούτοις υπάρχει υστέρηση στις βροχοπτώσεις στα ανατολικά, στοιχείο που επιβεβαιώνει την ξηροθερμικότητα της περιοχής. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι πως και ο νομός Ηρακλείου, που είναι μία κατηγορία πάνω από το Λασίθι έχοντας 200-250 χιλιοστά βροχών τον περασμένο μήνα, δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό, πως εκτός από την μεγάλη έκταση του νομού Λασιθίου που είχε το χαμηλότερο ύψος βροχής, μόνο δύο άλλες περιοχές στο νησί είχαν αντίστοιχες βροχοπτώσεις. Η πρώτη ήταν ο κάμπος της Μεσσαράς κι η δεύτερη βρίσκεται νότια του κόλπου της Σούδας και του Ακρωτηρίου στα Χανιά. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια, ο κάμπος της Μεσσαράς αποτελεί μια παραγωγική γη μεγάλης σημασίας, στοιχείο που αποκτά μεγάλη σημασία. Στην περίπτωση του Ακρωτηρίου, το πρόβλημα είναι μικρό, δεδομένων των μεγάλων βροχοπτώσεων στα Χανιά που αποτρέπουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρουσίας προβλημάτων ξηροθερμικότητας. 

Εντυπωσιακές βροχές σε Ρέθυμνο και Χανιά

Από κει και πέρα είναι εντυπωσιακή η αλλαγή που σημειώνεται στη Δυτική Κρήτη. Όλος ο νομός Ρεθύμνου βρίσκεται στην επόμενη κατηγορία από το Ηράκλειο και κυμαίνεται από 300-400 χιλιοστά. Όσες δηλαδή βροχές είχε σε ολόκληρη την Αν. Κρήτη μόνο ο ορεινός όγκος της Δίκτης! Υπάρχει δε ένα τμήμα του ορεινού Ρεθύμνου που φτάνει τα 400-500 χιλιοστά.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία ωστόσο προκύπτουν από τα Χανιά. Εκεί όπου οι περιοχές με τις λιγότερες βροχοπτώσεις βρίσκονται στις παραλιακές ζώνες και οι οποίες έχουν έως και 400 χιλιοστά βροχή! Δηλαδή, διπλάσιο ύψος από την καλύτερη βροχόπτωση που είχαμε στο Λασίθι σε παραθαλάσσιες, ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Ή αλλιώς στην πόλη των Χανιών, στα Φαλάσαρνα ή ακόμα και στο «τροπικό» Ελαφονήσι, οι βροχές που έπεσαν είναι αντίστοιχες με εκείνες που είχαμε τον περασμένο Ιανουάριο στον ορεινό όγκο της Δίκτης και σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Σε ότι αφορά δε τα Λευκά όρη, το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 500 χιλιοστά και μάλιστα στο φαράγγι της Σαμαριάς έφτασε τα 653 χιλιοστά, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων σε επίπεδο χώρας.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως ακόμα και στην καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών, όπου κυριολεκτικά διασώζεται η Ανατολική Κρήτη από την καταστροφική ανομβρία και επικρατεί αισιοδοξία ακόμα και για πλήρωση του φράγματος του Αποσελέμη, το φαινόμενο της ξηροθερμικότητας είναι υπαρκτό. Δεδομένο που καθιστά τη διαχείριση των διαθέσιμων υδατικών πόρων μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, δεδομένου ότι και τα επόμενα χρόνια οι συνθήκες ξηροθερμικότητας που διαμορφώνονται δεν αναμένεται ν’ αλλάξουν.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content