Το κύμα κρουσμάτων πιέζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Η “έκρηξη” κρουσμάτων κροωνοΐού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Νόμο Ρεθύμνου, ξεκινάει πλέον να “αντικατοπτρίζεται” και στις νοσηλείες στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που παρά την πτώση του μέσου όρου ηλικίας όσων νοσούν, οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται φτάνοντας χθες τους συνολικά 12 την ίδια ώρα που πριν από μια εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μηδέν.

Πρόκειται για κάτι αναμενόμενο όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM η Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου, αφού όπως τόνισε τα αυξημένα κρούσματα ανεξάρτητα από την ηλικία που είναι σαφώς χαμηλότερη από τα προηγούμενα κύματα ήταν θέμα χρόνου να ασκήσουν εκ νέου πίεση στο Νοσηλευτικό ίδρυμα, με την εικόνα στα ΤΕΠ να είναι ενδεικτική της αυξανόμενης τάσης της πανδημίας, που στο Ρέθυμνο αγγίζει πλέον τους μεγαλύτερους αριθμούς από την έναρξη της πανδημίας.

Μπροστά στο τέταρτο κύμα κορωνοΐού που κάνει την εμφάνισή του νωρίτερα από το αναμενόμενο φέρνοντας την νέα μετάλλαξη “Δέλτα”, οι επιστήμονες κρούουν το “καμπανάκι” και για νέες μεταλλάξεις αλλά και την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης προκειμένου να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους και όσοι δεν έχουν πειστεί να το πράξουν μέχρι σήμερα.

Όπως εξήγησε η κα Ιωαννίδου, η πίεση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και ιδιαίτερα στα ΤΕΠ αυξάνεται έντονα, αφού η προσέλευση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τόσο για εξέταση ασθενών όσο και για διενέργεια τεστ, ενώ ταυτόχρονα το Νοσοκομείο έχει αυξημένη προσέλευση και για άλλα περιστατικά με την αύξηση και των επισκεπτών στο Νομό. Μιλώντας για την εικόνα στο νοσηλευτικό ίδρυμα η κα Ιωαννίδου ανέφερε: “ Το αφήγημα που έλεγε ότι νοσούν οι νέοι και γι αυτό δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα έχει αρχίσει και ανατρέπεται όπως ήταν αναμενόμενο. Συνήθως η ενεργότητα της νόσου στην κοινότητα αντικατοπτρίζεται σε νοσηλείες μετά από 15 ημέρες και στη συνέχεια ξεκινάνε πάλι περιστατικά στην κλινική και στη ΜΕΘ. Ελπίζουμε ότι το κύμα αυτό δεν θα είναι τόσο έντονο και λόγω των εμβολιασμών αλλά και του καιρού, όμως βλέπουμε ότι έχουμε τεράστια πίεση όχι τόσο στις νοσηλείες αυτή τη φορά αλλά στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Καθημερινά προσέρχεται άπειρος κόσμος για να εξεταστεί και κυρίως να κάνει το τεστ με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο. Πλέον προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να το οργανώσουμε -γιατί ο περισσότερος κόσμος έρχεται για τα τεστ κυρίως και όχι για να εξεταστεί- επομένως πρέπει να βρεθεί μαι φόρμουλα για να υπάρχει ξεχωριστά η λήψη τεστ και ξεχωριστά η εξέταση. Έχουμε τεράστια οργανωτικά προβλήματα που ούτε καν μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος, όπως για παράδειγμα ποιος θα ενημερώνει γι αυτά τα τεστ. Όταν ήταν λίγα θετικά παίρναμε τηλέφωνο και ενημερώναμε τον κόσμο. Τώρα όμως που είναι 60 και 70 είναι μια τεράστια δουλειά. Το τηλέφωνο των επειγόντων χτυπάει διαρκώς από κόσμο που θέλει να ενημερωθεί και αυτή είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να την κάνουν οι γιατροί των επειγόντων και έχει δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση”.

Η κα Ιωαννίδου τονίζει πως το νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει “ανοχύρωτο” μπροστά στο τέταρτο κύμα κορωνοΐού και συγκεκριμένα: “Τα ΤΕΠ μετά από τόσους μήνες είναι ακάλυπτα τις περισσότερες ημέρες από ειδικό γιατρό και πλέον είμαστε στη φάση που κυρίως έχουμε ζήτημα στα επείγοντα. Τώρα έχουμε 12 νοσηλευόμενους και πριν δέκα ημέρες είχαμε πανηγυρίσει ότι δεν έχουμε κανέναν. Αρχίζουν να αυξάνονται σταδιακά και είμαστε πάλι ανοχύρωτοι απέναντι στο 4ο κύμα που έρχεται. Οι πνευμονολόγοι μας είναι δύο, εμείς είμαστε λίγοι πάλι και δεν ξέρω τι θα γίνει μέσα στον Αύγουστο όπου είναι ένας μήνας που ο περισσότερος κόσμος παίρνει άδεια. ¨Έχουμε περισσότερο κόσμο στο Νοσοκομείο και τουρίστες σε σχέση με πέρυσι. Η δουλειά μας έχει αυξηθεί από πολλές πλευρές και πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθουμε σε αυτό. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι από διάφορες μεριές. Εξακολουθεί ένα μεγάλο τμήμα του εμβολιασμού να είναι μέσα στο Νοσοκομείο και να απασχολεί προσωπικό του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα νοσοκομείο Covid και όλα τα υπόλοιπα πάνε λίγο στην άκρη. Δεν μιλάμε για τα τακτικά χειρουργεία και περιστατικά”.

 

 

Goodnet.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content