Το Ηράκλειο και η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθάει τους ανθρώπους σ’ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Δυστυχώς, στην πόλη του Ηρακλείου, τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, κυκλοφορούσαν ελάχιστα ποδήλατα. Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, με πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο, αλλά και του Δήμου Ηρακλείου που είχε λάβει κάποια μέτρα προώθησης του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου.

Έτσι, βλέπουμε σήμερα να κυκλοφορούν αρκετά ποδήλατα στους δρόμους, που θάπρεπε βέβαια να γίνουν περισσότερα. Αυτό προϋποθέτει την δημιουργία ποδηλατοδρόμων όπου είναι εφικτό, και καθιέρωση κινήτρων που σήμερα λείπουν.

Σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν ο Δήμος αλλά και ο Ποδηλατικός Όμιλος Ηρακλείου , ο οποίος έχει οργανώσει αρκετές επιτυχείς εκδηλώσεις στο παρελθόν.

Κυρίως όμως πρέπει το ποδήλατο να το αγαπήσουν περισσότερο οι ίδιοι οι Ηρακλειώτες και να πειστούν ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο μέσον μεταφοράς και αναψυχής, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας και προπαντός της Ευρώπης.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ