Το Ηράκλειο ελπίζει σε ελάφρυνση του καθεστώτος επιτήρησης – Στο χείλος του γκρεμού οι επιχειρήσεις

Δεν έπεισαν πολύ κόσμο, ούτε υποθέτουμε το Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, οι αιτιάσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, για την απόφαση να ενταχθεί ο νομός Ηρακλείου σε καθεστώς επιτήρησης – πορτοκαλί συναγερμού, όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμαρχος επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον κ. Χαρδαλιά, για να ζητήσει σχετικές διευκρινίσεις, δεδομένου ότι στο Ηράκλειο, που καθημερινώς εμφανίζεται στις λίστες του ΕΟΔΥ με μηδέν, ένα ή δυο κρούσματα, αποφασίστηκε να παραταθούν τα ισχύοντα μέτρα προστασίας, που ούτε στην Αθήνα εφαρμόζονται, κι ας αποτελεί η πρωτεύουσα την κύρια εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

(Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα Κυριακή, στις θείες Λειτουργίες που μετέδωσαν διάφορα κανάλια, μέσα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά όλοι οι πιστοί φορούσαν μάσκες, ενώ στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας φορούσαν μάσκα ελάχιστοι!)

Όπως είπε χθες ο κ. Χαρδαλιάς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, “τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δεκάδες κρούσματα στο Ηράκλειο, τα οποία ενώ δεν νοσηλεύονται, βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, αλλά θεωρούνται ενεργά. Οι καταγεγραμμένες επαφές αυτών των κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό, είναι πολύ περισσότερες και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η  Π.Ε. Ηρακλείου παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης, παρότι το τοπικό σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί”.

Θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τον κ. Λαμπρινό και τους αγωνιούντες Ηρακλειώτες, ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι “η κατάσταση ολοένα και βελτιώνεται και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πώς όταν έρθει η στιγμή να επανεκτιμηθεί, τα πράγματα θα είναι καλύτερα”.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε στον Υφυπουργό ότι οι Ηρακλειώτες, παρά την δεδομένη κούραση, σε μεγάλο ποσοστό έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα και ότι «η δημοτική αρχή θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε ο πορτοκαλί συναγερμός να αρθεί το συντομότερο δυνατόν».

Οι επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού

Πάντως, τα αυστηρά μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στο Ηράκλειο τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γονατίσει όλες τις επιχειρήσεις.

Οι Ηρακλειώτες, ως νομοταγείς πολίτες αλλά και ως άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν συμμορφωθεί απόλυτα στην εφαρμογή των μέτρων. Φορούν παντού μάσκες, χωρίς να διαμαρτύρονται, δεν κυκλοφορούν μετά τα μεσάνυχτα, ενώ όλες οι επιχειρήσεις, παντός είδους, μικρές και μεγάλες, κλείνουν από τις 12.

Αυτή η κατάσταση όμως έχει φέρει τους επιχειρηματίες στο χείλος του γκρεμού. Όλοι πιστεύουν πως η αποφασισθείσα παράταση ισχύος των μέτρων, που μάλιστα δεν δικαιολογείται από τα δεδομένα, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις τους.

Με βάση τα όσα είπε χθες ο κ. Χαρδαλιάς στο Δήμαρχο, φαίνεται πως έχει και η κυβέρνηση αντιληφθεί τί γίνεται στο Ηράκλειο. Και ελπίζεται πως, αν όλα πάνε καλά, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί μια σημαντική ελάφρυνση των μέτρων προστασίας και θα ισχύσει και στο νομό Ηρακλείου ό,τι ισχύει ήδη στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι.

Κ.Τ.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ