Τηλεδιάσκεψη Αυγενάκη με τοπικούς εμπορικούς φορείς
 

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους εμπορικών φορέων του ν. Ηρακλείου πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.  

Οι εκπρόσωποι των φορέων, αφού εξήραν «τα ανακλαστικά της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας με αποτέλεσμα την εξαιρετική υγειονομική εικόνα της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο» και αναγνώρισαν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκαν στα μέτρα στήριξης των ΜΜΕ και διατύπωσαν τις προτάσεις τους για ενίσχυση των μέτρων αυτών και για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της λειτουργίας των ΜΜΕ. Επιπλέον, έχουν υποβάλλει σχετικά υπομνήματα τα οποία έχουν προωθηθεί προς επεξεργασία, ενώ προγραμματίζεται εκ νέου τηλεδιάσκεψη αμέσως μετά τα αποτελέσματα της προσεχούς συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα, ψύχραιμα, αποφασιστικά και υπεύθυνα στη διαχείριση αυτής της κρίσης βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία των πολιτών μας εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου, άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση, τη συστράτευση και του ιδιωτικού τομέα και με δέσμες μέτρων οικονομικής ενίσχυσης». 

Στη συνέχεια τόνισε ότι «Μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δις €». Και πρόσθεσε «Επαγγελματίες και επιχειρήσεις ανακουφίζονται άμεσα από τις υποχρεώσεις τους. Όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα αναβάλλονται και οι πληρωμές οφειλών φορολογικών, εισφορών και δόσεων. Και με ένα εκτεταμένο ορίζοντα αποπληρωμής, όσες επιχειρήσεις πλήττονται θα χρηματοδοτηθούν με 1 δις € από το νέο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Παράλληλα, όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, έχουν έκπτωση 40% στο ενοίκιο τους. Ενώ, με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, όπως η οριζόντια ενίσχυση των 800 €, στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους».

 Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε και τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των ΜΜΕ: «Οι επιχειρήσεις αποκτούν και νέες πηγές δανεισμού και χρηματοδότησης, που μπορούν να φτάσουν τα 8 δις € από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το κράτος. Ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός αυξάνει τις πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών κατά περίπου 5,1 δις € περιλαμβάνοντας και μέτρα για τη στήριξη των ΜΜΕ. Ήδη, 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου τρεις στις τέσσερις, υπάγονται πλέον στον δείκτη προστασίας, όπως και το 86% των ΚΑΔ, ενώ σχεδόν όλες ωφελούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις: αναστολή καταβολής ΦΠΑ και οφειλών προς την Εφορία, τρίμηνη αναστολή δόσεων στα ενήμερα τραπεζικά δάνεια και παράταση λήξης των επιταγών μέχρι την 31η Μαΐου».

Κλείνοντας ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι «προφανώς, τα μέτρα στήριξης αξιολογούνται και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν κι άλλα ανάλογα με την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, την άρση των περιοριστικών μέτρων και την εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων. Άλλωστε, πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση με δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία που πλήττει όλες τις χώρες, από τη γειτονική Ιταλία μέχρι την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ». 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΕΒΕΝΗ κ. Μπάμπης Λεκάκης, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης, Χερσονήσου κ. Λευτέρης Τρευλάκης, Αρκαλοχωρίου κ. Νικόλαος Χρονάκης, Μοιρών κ. Νικόλαος Κυριακάκης και Αγ. Πελαγίας κα Μαρίνα Καρούζου, ο εκπρόσωπος της ΒΙΠΕ Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αντωνακάκης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Κώστας Λεβεντάκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε το στέλεχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης..     

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content