Τι είπε ο Ευθ. Λέκκας για την κατολίσθηση στην Ιεράπετρα


Εξηγήσεις για το πώς προκλήθηκε η αποκόλληση και η κατάρρευση βράχου σε ξενοδοχείο στην Αγία Φωτιά Ιεράπετρας στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο μια γυναίκα, έδωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας, ο οποίος χθες βράδυ επέστρεψε από την Κρήτη, το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις και στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το φαινόμενο αυτό να επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε πριν 15 μέρες σε όλη την Κρήτη.

Ευθ. Λέκκας: Γιατί συνέβη η κατολίσθηση στην Αγία Φωτιά-1
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ούτως ή άλλως θα υπήρχε κάποια στιγμή κατολίσθησης στο σημείο αυτό, αλλά οι βροχές, οι έντονες βροχοπτώσεις, ίσως να αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου, με αποτέλεσμα να έχουμε την επιτάχυνση εμφάνισης των φαινομένων και εκδήλωση του φαινομένου.

Ουσιαστικά, οι προαναφερθέντες παράγοντες συνθέτουν ένα σκηνικό υψηλού κινδύνου, με τον κ. Λέκκα να επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δομούμε, να χτίζουμε κτίρια ή κατασκευές και υποδομές όταν οι συνθήκες αυτές είναι παρόμοιες.

«Θα πρέπει να επισημάνουμε για μία φορά ακόμα τον κίνδυνο ότι πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα, τα οποία έχουμε ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content