Στη θάλασσα καταλήγει το πόσιμο νερό του Αλμυρού…

Τεράστιες ποσότητες νερού εκβάλλονται πάντα, σε καθημερινή βάση, από τις πηγές του Αλμυρού. Φέτος, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, τα νερά του Αλμυρού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

Το κακό είναι πως, όλα αυτά τα νερά, που αυτές τις ημέρες μάλιστα είναι πόσιμα, καταλήγουν στη θάλασσα… Και αυτό είναι κρίμα και αμάρτημα μεγάλο, που βαραίνει όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς.

Αφορμή για τις επισημάνσεις αυτές μας δίδει μια ανάρτηση που έχει κάνει στο Facebook, ο συνταξιούχος σήμερα πρώην Διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Ηρακλής Μπουλουκάκης, ένας άνθρωπος που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια και με μεγάλη σοβαρότητα, με τον Αλμυρό, το μεγάλο αυτό και αναξιοποίητο μέχρι σήμερα (με εξαίρεση τις μονάδες αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου) δώρο της φύσης.

Η ανάρτηση του κ. Μπουλουκάκη συνοδεύεται και από ένα χαρακτηριστικό βίντεο που τράβηξε ο ίδιος (το βίντεο παρατίθεται στη συνέχεια), καθώς και από μια ολιγόλογη αλλά ουσιαστική σημείωση που αναφέρει:

“Αλμυρός ποταμός 8/1/2020. Αγωγιμότητα νερού 220-300μs/cm. Νερό πόσιμο παροχή περίπου 3.000.000 κυβικά/μέρα. Κρίμα να πηγαίνει τόσο πόσιμο νερό στη θάλασσα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση , για εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων (#γεωτρησεις) και αποθήκευση σε φράγματα ή λιμνοδεξαμενες”.

Δείτε το Βίντεο και στη συνέχεια διαβάστε τις σημειώσεις και τα σχόλια μας.

https://www.facebook.com/iraklis.bouloukakis/videos/1193392247530935/

 

Η πονεμένη ιστορία του Αλμυρού

Επικοινωνήσαμε σήμερα με τον κ. Μπουλουκάκη, και είχαμε μια σύντομη συνομιλία μαζί του. Ο πρώην Διευθυντής Υδάτων δεν κρύβει την δικαιολογημένη απογοήτευσή του από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι κωφεύουν στις εκκλήσεις του για αξιοποίηση του Αλμυρού.

Το μόνο παρήγορο εν προκειμένω είναι η μελέτη που ανέθεσε τον περασμένο Νοέμβριο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για να υποδειχθούν τρόποι αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού. Αναφερόμαστε στη «Συγκριτικήτεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση τωνυφάλμυρων πηγών: Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγ. Νικολάου και Μαλαύρας», με χρηματοδότηση από το ΕΠ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020», που όταν ολοκληρωθεί ίσως αφυπνίσει τους αρμοδίους.

Ο κ. Μπουλουκάκης μας είπε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, που έκανε ο ίδιος καταγραφές της αγωγιμότητας των νερών που χύνονται και χάνονται στη θάλασσα, τα νερά είναι πόσιμα.

Ο ίδιος υπολογίζει ότι από τον Αλμυρό εκβάλλονται αυτές τις μέρες πάνω από 40 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο(!) που σημαίνει, με χονδρικούς υπολογισμούς, ότι πάνω από 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (πόσιμου) νερού χύνονται ημερησίως στη θάλασσα! Αντιλαμβάνεται κανείς, τι θα σήμαινε αυτό, αν τα νερά αξιοποιούνταν… (Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι, με πλήρη λειψυδρία, από τον Αλμυρό εκβάλλονται 3,5 κ.μ. νερού το δευτερόλεπτο).

Ως προς τη χρονική διάρκεια της περιόδου που τα νερά είναι πόσιμα, πριν αυτά αρχίσουν να υφαλμυρίζουν, ο κ. Μπουλουκάκης μας υπενθύμισε ότι αυτό εξαρτάται από τις βροχές που πέφτουν. Αν οι βροχές είναι πολλές, όπως ήταν λ.χ. πέρυσι, αυτές τις μέρες από τον Αλμυρό εκβάλλονταν (Ιανουάριος 2019) 55 κυβ. μέτρα νερού το δευτερόλεπτο!

Το μόνο που μπορεί πλέον να κάνει κανείς, είναι να ευχηθεί οι αρμόδιοι να σκύψουν επιτέλους πάνω από τον Αλμυρό και να ασχοληθούν σοβαρά με την αξιοποίηση των υδάτων του.

Κ.Τ.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content