Τα Ανώγεια τίμησαν τους Ισαάκ και Σολωμού

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν τα Ανώγεια στους Κύπριους μοτοσικλετιστές, μέλη της “πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ και Σολωμού”, που γύρισαν όλη την Ελλάδα με τις μηχανές τους, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, για να στείλουν το μήνυμα ότι η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, πρέπει να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες.

Το χειροφίλημα του παπά Ανδρέα στη μητέρα του Σολωμού, Τασούλα, ήταν από τις πιο δυνατές στιγμές αυτής της επίσκεψης, ενώ ακολούθησε το τραγούδι του ιερωμένου του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο Ναό, με το μαντολίνο του Βασίλη Δραμουντάνη, στον σκοπό του “Δεν ξεχνώ, Καραολής και Δημητρίου θα γενώ”.

Μετά την ομιλία όλοι έψαλαν τον εθνικό Ύμνο.

Οι Κύπριοι τόνισαν αργότερα ότι : “Το καλωσόρισμα του Πάπα-Ανδρέα Κεφαλογιάννη, στον Άη Γιώργη των ηρωικών Ανωγείων, ήταν συγκλονιστικό. Το «δεν ξεχνώ» ακούστηκε ως τον Πενταδάκτυλο, αφήνοντας εκεί χώμα από τον Ψηλορείτη και λεβεντιά από ολάκερη την Κρήτη. Το οδοιπορικό μνήμης και αξιοπρέπειας δεν θα μπορούσε να αποφύγει τη συνάντηση με τον περήφανο παπά των Ανωγείων, που αγκάλιασε νοερά και φυσικά την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», την κυρία Τασούλα, την Αναστασία, τον Τάσο και τον Σολωμό. «Καραολής και Δημητρίου θα γενώ» τραγούδησε κι ήταν λες και η ψυχή του καθάριζε την καταχνιά της τουρκικής κατοχής, που φέτος συμπληρώνει 47 χρόνια στην Κύπρο. Είχε γίνει ξεκάθαρο πως Κρήτη και Κύπρος, δυο αδερφάδες ηρωικά μαχόμενες, δεν θα πεθάνουν, δεν θα βουλιάξουν στη λήθη και στη μεμψιμοιρία.”

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνου στο Αρμί στο Ηρώο των τριών Ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων.

Στο Αρμί βρέθηκε και ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Με συγκίνηση υποδεχόμαστε μπροστά στο μνημείο του αγνώστου  Ανωγειανού αγωνιστική την μητέρα και τους φίλους δύο σύγχρονων ηρώων, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. αγαπητοί αδελφοί Κύπριοι καλωσορίσατε στα Ανώγεια. Ένα τόπο ο οποίος τους τελευταίους δύο αιώνες έχει δεχτεί τρία ολοκαυτώματα γιατί οι κάτοικοι αυτού του τόπου έχουν υψηλό το αίσθημα της ελευθερίας της ανεξαρτησίας. και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στον κόσμο και αυτό είναι το μήνυμα που δίνουμε και σε σας ότι όταν είμαστε εφοδιασμένοι με αγάπη και πίστη για το δίκαιο αγώνα μας στο τέλος του δρόμου βρίσκετε μονάχα η δικαίωση.”

Ο Λευτέρης Μπέρκης τους αποχαιρέτησε με τις παρακάτω δυο μαντινάδες:

Οι Κρήτες και οι Κύπριοι, αδέρφια στους αιώνες,

το μαρτυρούνε τα γραφτά, το αίμα κι οι αγώνες.

Κρήτη και Κύπρος έχουνε, δύναμη μιας Ηπείρου,

και ας το καταλάβουνε, όλοι τους γύρου γύρου.

Μετά την αναχώρηση τους από τα Ανώγεια, οι Κύπριοι μοτοσυκλετιστές έκαναν μια στάση και στην Αξό, στο μουσείο ξυλογλυπτικής του Γιώργου Κουτάντου, όπου ένα από τα ξυλόγλυπτα του απεικονίζει τον Σολωμό Σολωμού.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content