Συζήτηση της ερώτησης των περιφερειακών Συμβούλων Χανίων προς τον κ. Περιφερειάρχη

Συζητήθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου, η ερώτηση που είχαν καταθέσει προς τον κ. Περιφερειάρχη οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χανίων της παράταξης «Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ» ,με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, με θέμα: «Ποια είναι η ετοιμότητα της Περιφέρειας στα Χανιά ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και των πιθανών έντονων καιρικών φαινομένων». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την ανησυχία του στον κ. Περιφερειάρχη ότι εάν δεν παρουσιαστεί έτοιμη η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει τα πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, οι ζημιές θα είναι πολύ περισσότερες αυτή τη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη την κακή κατάσταση των υποδομών με την παράλληλη περσινή επιβάρυνση που υπέστησαν. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γιατί δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι απαραίτητες εργασίες στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Σταλού εκεί που μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο έπεσε μεγάλο κομμάτι του βουνού στο δρόμο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς για σημαντικό διάστημα εξαιτίας του ότι ο δρόμος παρέμεινε κλειστός! «Ποιος εγγυάται ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος;» διερωτήθηκε ο κ. Μαρκογιαννάκης. Απάντηση έλαβε από τον κ. Καλογερή, ο οποίος είπε πως «εάν τύχει να αντιμετωπίσουμε τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα με πέρυσι,  καλύτερα να φύγουμε όλοι από δω»!!!

Στη συνέχεια ο κ. Περιφερειάρχης ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού και οριοθέτησης όλων των ποταμών και ρεμάτων στην Περιφερειακή ενότητα των Χανίων αλλά και  την εξέλιξη στην αποκατάσταση των έργων στην περιοχή των Απτέρων καθώς και για την γέφυρα του Αλικιανού. Ο κ. Περιφερειάρχης αρκέστηκε να απαντήσει στο ότι έχει καθαριστεί ένα μεγάλο μέρος των ρεμάτων. Στα υπόλοιπα δεν έδωσε σαφή απάντηση ως προς τα χρονοδιαγράμματα, πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο. Δεν δόθηκε καμία απάντηση επίσης για το πόσα από τα 78 εκ. που έχει πιστωθεί η Περιφέρεια για την αποκατάσταση των ζημιών, έχουν δοθεί ώστε να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις.

Τέλος  ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στις ανεπανόρθωτες ζημιές που συνέβησαν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο και που ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι αποζημιώσεις. 

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με την σοβαρότητα  που ταιριάζει στην κρισιμότητα του ζητήματος. Σε αυτή την λογική λοιπόν πρέπει να δράσουμε άμεσα με ενέργειες που θα μας καταστήσουν  περισσότερο έτοιμους και κυρίως αποτελεσματικούς. Επιβάλλεται δε να είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας πραγματοποιώντας άμεσα ασκήσεις ετοιμότητας/ δοκιμής του εγκεκριμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας για φυσικές καταστροφές (σχέδιο Ξενοκράτης). Τα Χανιά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές του περασμένου Φεβρουαρίου. Δεν το σηκώνει η οικονομία μας αλλά και σίγουρα δεν το αξίζουν οι κάτοικοι τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content