Συναρπαστικά τα Αποκριγιώματα της Γέργερης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας στους κεντρικούς δρόμους της Γέργερης  αναβίωσαν τα Aποκριγιώματα, ένα διονυδιακό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από όλο το νομό Ηρακλείου κι από πολλά μέρη της Κρήτης, απόλαυσαν την παρέλαση με τα διάφορα ξεκαρδιστικά δρώμενα.

Τα αποκριγιώματα της Γέργερης είναι ένα έθιμο μοναδικής πολιτιστικής αξίας. Αντλούν τα θέματά τους από τον καθημερινό βίο του ανθρώπου και τις προσπάθειές του να καλλιεργήσει τη γη. Σε όλα τα δρώμενα που επιλέγονται κάθε χρονιά, κυριαρχεί η σατιρική διάθεση, αλλά και ο ύμνος στην αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου.

Σε μορφή παρέλασης περνούν δίπλα από τα πλήθη που κάθε χρόνο συρρέουν στη Γέργερη διαφορετικά άρματα και μεταμφιεσμένοι με παραδοσιακές στολές, χορευτές και ομάδες.

Βασικό στοιχείο της αναβίωσης του εθίμου, ο Αρκουδίστικος χορός που μόνο στη Γέργερη βρίσκει την αυθεντικότητά του, γι’ αυτό και συναρπάζει όσους παρακολουθούν την πανέμορφη αυτήν εκδήλωση.

Ταυτόχρονα με την παρέλαση και τα διάφορα δρώμενα, ήταν  στρωμένοι και φέτος παντού, σε κάθε σημείο της Γέργερης, πάγκοι και τραπεζάκια με σαρακοστιανούς μεζέδες που οι φιλόξενοι Γεργιανοί κερνούν όλο τον κόσμο, μαζί με άφθονη ρακή και κρασί ενώ παραδοσιακοί οργανοπαίκτες ανέλαβαν τη μουσική ψυχαγωγία του κοινού.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ