Συγκίνηση για τον έξοχο πίνακα των 62 Εθνομαρτύρων
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης» έγινε σήμερα το μεσημέρι η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σπουδαίου ζωγραφικού πίνακα που φιλοτέχνησε ο μεγάλος μας ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης, ο οποίος απεικονίζει τους 62 Μάρτυρες που εκτελέσθηκαν  από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1942.

Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να συγκεντρωθεί το φωτογραφικό υλικό των εκτελεσθέντων και ασφαλώς το μεγάλο ταλέντο του Αριστόδημου, για να αποτυπωθεί με αυτόν τον μοναδικό τρόπο μία από τις πιο ξεχωριστές σελίδες ιστορίας του τόπου μας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής της Βικελαίας κ. Δημήτρης Σάββας, ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των 62 Εθνομαρτύρων και στην ιστορική σημασία και αξία του πίνακα που τους απεικονίζει.

Ακολούθως ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός που καλωσόρισε στην τελετή την σύζυγο του αειμνήστου Δημάρχου Μανόλη Καρέλλη και τα άλλα μέλη της οικογενείας του, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος είχε παραγγείλει τον πίνακα το 1985 στον Αριστόδημο.

Στη συνέχεια μίλησε ο Αριστόδημος Παπαδάκης που αναφέρθηκε στην περιπετειώδη αναζήτηση φωτογραφιών των 62 Εθνομαρτύρων αλλά και στη σημασία της θυσίας τους, την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και προπαντός οι νέοι.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του πίνακα, διαστάσεων 2,15 Χ 1,70, που έκανε ο κ. Λαμπρινός μαζί με την κυρία Λία Καρέλλη.

Στην τελετή παρέστησαν δημοτικοί σύθμβουλοι, δημοτικοί παράγοντες, φιλότεχνοι και πολλοί Ηρακλειώτες που χειροκρότησαν θερμά τον Αριστόδημο Παπαδάκη για την έξοχη δημιουργία του.

Λίγα λόγια για το έργο

Μετά την πρώτη συζήτηση το 1985, ο Μανόλης Καρέλλης καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας», το εξώφυλλο του οποίου ήταν η αρχική μακέτα του Αριστόδημου για το συγκεκριμένο έργο.

Το βιβλίο παρουσίασαν στις 24 Οκτωβρίου του 2001,  στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου, παρουσία του συγγραφέα, οι Γιώργος Ματθαιάκης, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, Μανόλης Βασιλάκης αντιπρόεδρος, Σήφης Αγγελιδάκης Αντινομάρχης Ηρακλείου και Βαγγέλης Σκουλάς, τ. Βουλευτής. 

Στο δελτίο τύπου παρουσίασης του βιβλίου τότε σημειώνεται:

«Πραγματική έκπληξη, όμως, για τους αναγνώστες του βιβλίου του Μ. Καρέλλη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου με την παρουσίαση του σχεδιάσματος από ένα μοναδικό έργο ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη, ο οποίος παριστάνει τους Αγίους Πάντες με τις μορφές των 62 Εθνομαρτύρων, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση «Ξεροπόταμος» στο Γάζι». 

Όλες σχεδόν οι φωτογραφίες των εκτελεσθέντων, παραδόθηκαν στον ίδιο τον καλλιτέχνη, από την κυρία Ανωγειανάκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων. 

Το έργο  ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» και το Δήμο Ηρακλείου η επίσημη παρουσίασή του.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ