Στο Αρκαλοχώρι ο Πρωθυπουργός – Άμεσα 20.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους και 1 εκατ. ευρώ στους δυο Δήμους που έχουν πληγεί
Στις 3.30 μετά το μεσημέρι έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, προερχόμενος από το Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου αναχώρησε για την σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκαν τον Πρωθυπουργό ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης, και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλης Καρκανάκης.

Πρώτη στάση του Πρωθυπουργού ήταν το Χουδέτσι. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλης και ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους που τον επευφήμισαν.

Στη φωτογραφία, ο Πρωθυπουργός ενώ συνομιλεί με μια γερόντισσα που του λέει ότι είναι 80 ετών αλλά ποτέ δεν ξανάειδε τέτοιους σεισμούς. Ο κ. Μητσοτάκης της απάντησε πως “ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε”.

Ο Πρωθυπουργός ενώ συνομιλεί με εφήβους στο Χουδέτσι

 

Ο Πρωθυπουργός έφθασε στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα. Εκεί τον υποδέχθηκαν πολλοί πολίτες, και ο σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατευθύνθηκε αμέσως στους χώρους όπου έχουν στηθεί σκηνές για τους σεισμοπλήκτους και συνομίλησε με πολλούς από αυτούς.

Ο Πρωθυπουργός στο Αρκαλοχώρι, έχοντας στο πλάι του τον υφυπουργό Λευτ. Αυγενάκη, τον βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγ. Καρκανάκη, κ.α.

 

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στο Συντονιστικό Κέντρο που οργανώθηκε στο Αρκαλοχώρι. Εκεί ενημερώθηκε για την κατάσταση της περιοχής από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Μαν. Φραγκάκη.

Ο Πρωθυπουργός ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους

 

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ στους δύο δήμους που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Επίσης, σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον πλαίσιο κρατικής αρωγής, για άμεση και ουσιαστική στήριξη στους συμπολίτες μας που πέφτουν θύματα κρατικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Εύβοια και θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει εγκριθεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ», τα 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή.

Επίσης ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες και υποσχέθηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για όσα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Ερωτηθείς για το ύψος των αποζημιώσεων είπε ότι “αυτό θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν”.

Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι αργότερα το βράδυ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για τους σεισμοπλήκτους.

 

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Στο μεταξύ, στις 11 σήμερα το πρωί έφθασαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και μετέβησαν αμέσως στο Αρκαλοχώρι, ως προπομποί του Πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές  Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης και υπηρεσιακοί κυβερνητικοί παράγοντες.

Τι μέτρα θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.

Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, τονίζουν, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ουσιαστικά επισημαίνουν ότι και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ