Στασιμότητα στο ζήτημα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Το οικονομικό και άλλα πιεστικά προβλήματα της Εκκλησίας, ζητούν λύσεις

Απόλυτη στασιμότητα επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την κατάσταση της υγείας του σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ακόμη και μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση του προβλήματος από την ίδια την Ι. Σύνοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως ανακοινώθηκε στις 18 Οκτωβρίου, πριν από ένα μήνα περίπου, “με ομόφωνη απόφασή της η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο του Καταστατικού της Εκκλησίας Κρήτης και ορίζει τρεις ιατρούς οι οποίοι θα αποφανθούν για την κατάσταση και τις προοπτικές της υγείας του σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος για μακρό χρονικό διάστημα αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του”. 

Ανέφερε επίσης η ανακοίνωση ότι: “Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος ἀναγνωρίζει καί τιμᾶ στό ἀκέραιο τό Πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ἔργο τοῦ Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Εἰρηναίου, ὡς Ποιμένα καί Πρωθιεράρχη τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Θεωρεῖ ὅμως ὅτι, οἱ ἀναφερθεῖσες συγκυρίες καί τά μή ἀναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα τῆς ὑγείας του, ὁδηγοῦν ὁμόφωνα τήν Ἱερά Σύνοδο νά ἐπιληφθεῖ γιά τό θέμα αὐτό. Ἡ Ἱερά Σύνοδος μέ βάση τό παραπάνω ἄρθρο τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου, ἀποφάσισε νά ὁρίσει τρεῖς (3) ἰατρούς ἐγνωσμένου κύρους, οἱ ὁποῖοι θά ἀποφανθοῦν γιά τά κατά Νόμον περαιτέρω προβλεπόμενα”.

Δεν ορίστηκαν οι τρεις ιατροί…

Μέχρι σήμερα πάντως, οι “τρεις ιατροί” δεν ορίστηκαν. Τουλάχιστον, δεν έγινε γνωστό κάτι τέτοιο, αν και από τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου οι πληροφορίες λένε ότι δεν αντιμετωπίζει θετικά μια οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Από την πλευρά της Ιεραρχίας τονίζεται ότι “η όλη διαδικασία θα προχωρήσει” και ότι “μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις”.

Ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό, κυρίως στον κλήρο της Αρχιεπισκοπής, όπου υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τα οποία ουσιαστικά “έχουν μπεί στο ψυγείο”.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ο άμεσος και επίσημος Βοηθός του Αρχιεπισκόπου, δηλαδή ο Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Όπως όλοι αναγνωρίζουν, εκείνος ανταποκρίνεται πλήρως και με επιτυχία στα καθήκοντά του, υπάρχουν όμως κάποια σοβαρά ζητήματα που είναι υπεράνω των αρμοδιοτήτων του.

Έτσι, όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία, αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις. Κάποιοι πάντως επιμένουν ότι εξελίξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν τα Χριστούγεννα, ίσως και μήνες μετά την 1η του νέου έτους!

Μεγάλο “αγκάθι” το Οικονομικό!

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τις Ενορίες και το σύνολο του Κλήρου, είναι τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα. Όλες οι Ενορίες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, κάποιες μάλιστα είναι πνιγμένες στα χρέη και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στα ανελαστικά τους έξοδα, όπως η πληρωμή των ανθρώπων που προσφέρουν έργο στους ναούς (ψάλτες, νεοκόροι, τροφοδοσίες, συντήρηση, κλπ).

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν λάβει επείγοντα χαρακτήρα, αλλά κανείς στην Αρχιεπισκοπή δεν είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει.

Η πολιτεία κατά καιρούς έχει δώσει κάποια κονδύλια, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς, πού και με ποιό τρόπο έχουν δαπανηθεί.

Η αγωνία κάποιων Κληρικών μεγαλώνει και από τις εξελίξεις. Από τη μια, η πανδημία με το κλείσιμο των ναών έχει προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο στη λειτουργία των ναών, και από την άλλη το “πλαστικό χρήμα” που βαθμιαία αντικαθιστά τα “μετρητά”, όλο και περιορίζει τα έσοδα των ναών.

“Τί θα γίνουμε όταν καταργηθούν τα χρήματα όπως τα ξέραμε; Πώς θα ανάβουν οι πιστοί το κερί τους; Με κάρτα;”, μας έλεγε ένας πολύ προβληματισμένος κληρικός προ ημερών…

Για όλα αυτά τα “αγκάθια”, η Εκκλησία της Κρήτης θα πρέπει να αναζητήσει έγκαιρα λύσεις. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αυτομάτως. Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να επιδιώξουν την ανεύρεση διεξόδων, πριν η κατάσταση χειροτερεύσει και γίνει μη αναστρέψιμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content