Σεισμός 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι – Επιτυχημένη άσκηση στο ΠΑΓΝΗ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Άσκηση για σεισμό και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Για το σενάριο της άσκησης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης έγραψε:

“Σεισμός στο Αρκαλοχώρι… 6αρι… η πολιτική προστασία μιλά για πολλούς τραυματίες… Πορτοκαλί συναγερμός και τα τηλέφωνα ανάβουν στο συντονιστικό του ΠαΓΝΗ στον πρώτο όροφο… Κινητοποιήση των πάντων… όλοι και όλα έτοιμα… γιατροί, νοσηλευτές μεταφορείς, έτοιμοι για δράση στα ΤΕΠ… οι τραυματίες καταφθάνουν… αντιμετωπίζονται ανάλογα με την βαρύτητα των τραυμάτων τους απο εξειδικευμένες ομάδες… . Η επιτομή της ομαδικής εργασίας, αυτό που στην ιατρική σώζει ζωές… Ο χρόνος τρέχει κι ο στόχος όλων είναι να μην παρασύρει μαζί του ανθρώπινες ζωές… ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ… καταγράψαμε τους χρόνους, αξιολογήσαμε την ταχύτητα διαγνωστικής και θεραπευτικής παρέμβασης, σκοπός να διορθώσουμε λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις, είπαμε στόχος να κερδίσουμε το χρόνο, να μην χάσουμε ζωές… Ενιωσα ΑΣΦΑΛΗΣ παρακολουθώντας την άσκηση αντιμετώπισης φυσικής καταστραφής στο ΠαΓΝΗ χτες το απόγευμα, βλέποντας, τον ενθουσιασμό, το πάθος την ομαδικότητα την συνεργασία την προσήλωση στα πρόσωπα γιατρών κσι νοσηλευτών που συμμετείχαν.. κσι ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ βλέποντας τα μάτια των νέων γιατρών να γυαλίζουν απο αυτοπεποίθηση…! Κάπου εδώ ωστόσο αρχίζουν τα δύσκολα… Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης…!

Συγχαρητήρια σε όλους…!”

Μετά το τέλος της επιτυχημένης άσκησης ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος, Γ. Χαλκιαδάκης εξέδωσε ευχαριστήρια ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι φυσικές καταστροφές και οι σεισμοί ειδικότερα δεν είναι δυστυχώς ξένες για τον τόπο μας. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο και να προστατεύουμε την υγεία των ανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πανελλήνια Άσκηση για σεισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας με την ενεργό παρουσία και στήριξη της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από τoν Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία με επιτόπια άοκνη παρουσία της κας Φανού και των συνεργατών της, σε συνέχεια και της άσκησης που είχε πραγματοποιηθεί για κωδικό αρπαγής βρέφους στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό πραγματικές συνθήκες με συγκινητική αθρόα ενεργοποίηση των εργαζομένων σε όλες τις Υπηρεσίες με συντονισμό από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πα.Γ.Ν.Η. στο χώρο του ΤΕΠ.

Η ενεργή και ενθουσιώδης συμμετοχή Γιατρών, Νοσηλευτών, Τραυματιοφορέων, Γραμματειών, Οδηγών, αλλά και όλων των Υπηρεσιών με πάνω από 180 άτομα συμμετέχοντες, μας γέμισε αισιοδοξία, για την επιτυχή αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Η άψογη λειτουργία του ΤΕΠ αλλά και των Κλινικών του Νοσοκομείου, απέδειξε ότι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις και παρά τις δύσκολες συνθήκες, διάθεση και πίστη όλων.

Η παρουσία εκπροσώπων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου προεξάρχοντας του Γενικού Διευθυντή κου Εμμανουηλίδη καθώς και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης με τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους  για θέματα πολιτικής προστασίας κο Λεονταράκη και κο Παραβολιδάκη, με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για θέματα Δημόσιας Υγείας  κο Λάμπρο Βαμβακά, την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου προεξάρχοντας του Αντιδημάρχου κου Πατακού, της Δ/ντριας της Δημοτικής Αστυνομίας κας Πλατάκη καθώς και του συντονιστή Πολιτικής Προστασίας κου Μπαντινάκη, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το Διοικητή Νομού Ταξίαρχο κο Σεληνιωτάκη, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου  με τον Ταξίαρχο  κο Σπυριδάκη, των Υποδιοικητών της 7ης ΥΠΕ κου Παπαβασιλείου Νεκτάριου και κου Αγαπίου Δημητρίου και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κου Βαβουρανάκη Χάρη, προσέφερε πολύτιμες παρατηρήσεις και  συμβουλές επί της άσκησης καθώς η συνδρομή και η συμβολή όλων είναι απαραίτητη.

Το Πα.Γ.Ν.Η για μία ακόμη φορά, πρωτοπορεί και προσφέρει, όχι μόνο την τεχνογνωσία του στην Ελλάδα, αλλά κυρίως την αίσθηση ασφάλειας για όλους μας στην Κρήτη.

Από βάθος καρδιάς ένα Τεράστιο Ευχαριστώ στους συμμετέχοντες..!!ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ