Σε πλαγκτόν αποδίδονται σκούρες κηλίδες στις παραλίες

Ανησυχία προκαλούν στους λουομένους κάποιες σκούρες διάσπαρτες κηλίδες μπεζ και καφέ χρώματος που εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες παραλίες.

Το γεγονός αυτό έτυχε ειδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που σήμερα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της ΠΕΡ

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης  σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου διενήργησαν χτες αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή της πόλης του Ρεθύμνου, μετά από καταγγελίες πολιτών,  και  διαπίστωσε την ύπαρξη διάσπαρτων κηλίδων χρώματος μπέζ-καφέ αγνώστου προελεύσεως, αφρώδους μορφής, άοσμες και αυτοδιαλυόμενες. 

Οι κηλίδες αυτές έχουν εντοπιστεί πολλές φορές στη θαλάσσια περιοχή του Ρεθύμνου κατά το παρελθόν και σύμφωνα με τις αναλύσεις ,που έχουν γίνει από αρμόδιες υπηρεσίες, πρόκειται για πλαγκτονικούς οργανισμούς ( μεταζώα, κωπήποδα, τροχοζώα) , βενθικά κυανοφύκια του γένους Oscillatoria καθώς και για αιωρούμενα βιογενή θρύμματα. 

Η παρουσία των παραπάνω οργανισμών συνήθως σχετίζεται με αυξημένη παροχή θρεπτικών (ευτροφισμός) καθώς και αυξημένες θερμοκρασίες (θερινή περίοδος). Επομένως, οι κηλίδες που εντοπίστηκαν οφείλονται σε πλαγκτονικούς οργανισμούς, σε βενθικά κυανοφύκια καθώς και σε αιωρούμενα βιογενή θρύμματα και δεν είναι αποτέλεσμα  ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του Ρεθύμνου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου είναι εντατικοί και θα συνεχιστούν καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ