Σε κυκλοφορία ο δρόμος από Στρούμπουλα έως Αστυράκι
Η Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση Τεχνικών Έργων, ανακοινώνει ότι παρέδωσε σε κυκλοφορία το νέο οδικό τμήμα από την Π.Ε.Ο. Ηρακλείου-Ρεθύμνου στο ύψους του Οροπεδίου του Στρούμπουλα έως το Αστυράκι, το οποίο υλοποιήθηκε στα πλαίσια  του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΤΥΛΙΣΣΟΣ – ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑ ΕΩΣ ΚΟΜΒΟ ΑΣΤΥΡΑΚΙΟΥ»

 Ο νέος επαρχιακός δρόμος  μήκους 7.800 μ. και πλάτους 11.5 μ. λειτουργεί με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, έχει τεχνικά κάτω διαβάσεων για την αποκατάσταση των αγροτικών οδών, τάφρους και τεχνικά απορροής ομβρίων, στηθαία ασφαλείας και συστήματα αναχαίτισης βραχοπτώσεων.    Υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επί διαδοχικών κυβερνήσεων, υπό την ενιαία εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης.  

Έως την υλοποίηση της παράκαμψης της Δ.Κ Αστυρακίου – στο πέρας της οδού – εντός του χωριού, έχουν προβλεφθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και φανάρι ρύθμισης αμφίδρομης πορείας καθώς και σήμανση (οριζόντια και κατακόρυφη) για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα συνεχιστούν άμεσα εργασίες  κατασκευής ισόπεδων κόμβων, αποκατάσταση προσβάσεων και περίφραξης  κατά μήκος του ίδιου έργου, με σύμβαση που υπεγράφη στις 28 Ιουλίου 2022, από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όπως εξ άλλου και αυτή του παραδοτέου έργου. 

Με την θέση σε κυκλοφορία αυτού του τμήματος του έργου, διευκολύνεται η πρόσβαση από το Ηράκλειο προς όλο το δυτικό Μαλεβίζι και κατ’ επέκταση στο Μυλοπόταμο. Δημιουργείται εναλλακτική πορεία που αποφεύγει τον παλαιό, δυσχερή και επικίνδυνο, σε αρκετά σημεία δρόμο, που έως τώρα οδηγούσε κατ’ αποκλειστικότητα, στους ίδιους προορισμούς. 

Τα προηγούμενα και επόμενα τμήματα του ίδιου έργου, από την θέση «Αρόλιθος» έως Ανώγεια, είναι σε φάση εκτέλεσης και μελετών κατά τις ειδικότερες ανακοινώσεις, που έχουν ήδη γίνει. 

Εκφράζονται δημόσιες ευχαριστίες, σε όλους τους συμβάλλοντες στο έργο είτε ως πολιτικούς συνδρομητές  και φορείς υλοποίησης είτε ως ιδιώτες δωρητές ακινήτων.

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ – ΑΣΤΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Για το ίδιο θέμα, από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων Περιφέρειας  Κρήτης Νίκου Κ. Σκουλά έγιναν γνωστά τα εξής:

Αφαιρέθηκαν τα προστατευτικά πλαίσια (μπάρες) και δόθηκε άτυπα στην κυκλοφορία, ο νέος επαρχιακός δρόμος από την διακλάδωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ηρακλείου – Χανίων (Π.Ε.Ο.) στο ύψος του όρους Στρούμπουλα, πιο πάνω από την θέση  «Βουλισμένο Αλώνι», μέχρι το χωριό Αστυράκι του Δήμου Μαλεβυζίου Ηρακλείου. 

Ο δρόμος μήκους 7.800 μ. μελετήθηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης. Χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επί διαδοχικών κυβερνήσεων, υπό την ενιαία εποπτεία της Περιφέρειας Κρήτης.  

Ο δρόμος, έχει πλάτος ένδεκα (11) μέτρα και είναι διπλής κατεύθυνσης με στηθαία ασφαλείας,  από τον κόμβο της Π.Ε.Ο. έως το Αστυράκι, όπου είναι και το σημείο παράδοσης του έργου. Στο σημείο απόληξής του, έχει τοποθετηθεί φανάρι, που ρυθμίζει την αμφίδρομη πορεία, καθώς και σήμανση για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συνεχίζονται άμεσα, εργασίες περίφραξης και κατασκευής ισόπεδων κόμβων κατά μήκος του ίδιου έργου, με σύμβαση που υπεγράφη στις 28 Ιουλίου 2022, από τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη, όπως εξ άλλου και αυτή του παραδοτέου έργου. 

Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο το φθαρμένο οδόστρωμα στην διακλάδωση της ΠΕΟ προς Μάραθο, για την διευκόλυνση της νέας πορείας των οχημάτων, προς την ευρύτερη περιοχή. 

Με την θέση σε κυκλοφορία αυτού του τμήματος του έργου, διευκολύνεται η πρόσβαση από το Ηράκλειο προς όλο το δυτικό Μαλεβύζι και κατ’ επέκταση στο Μυλοπόταμο. Δημιουργείται εναλλακτική πορεία που αποφεύγει τον παλαιό, δυσχερή και επικίνδυνο, σε αρκετά σημεία δρόμο, που έως τώρα οδηγούσε κατ’ αποκλειστικότητα, στους ίδιους προορισμούς. 

Τα προηγούμενα και επόμενα τμήματα του ίδιου έργου, από την θέση «Αρόλιθος» έως Ανώγεια, είναι σε φάση εκτέλεσης και μελετών κατά τις ειδικότερες ανακοινώσεις, που έχουν ήδη γίνει. 

Το έργο αυτό, ήταν στόχος δεκαετιών και αναπτυξιακό όραμα για την περιοχή, που ελπίζει πια στην ασφαλή πρόσβαση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής συνολικά.

Εκφράζουμε δημόσιες ευχαριστίες, σε όλους τους συμβάλλοντες στο έργο είτε ως πολιτικούς συνδρομητές  και φορείς υλοποίησης είτε ως ιδιώτες δωρητές ακινήτων.

 

Ηράκλειο, 12 Αυγούστου 2022.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας  Κρήτης. 

Νίκος Κ. Σκουλάς. 
 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content