Προτείνεται έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον κορωνοϊό

Την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την εκπόνηση σχεδίου ετοιμότητας, για την επιδημία της λοιμώδους ασθένειας Covid-19 ( κοροναϊός) προτείνει με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος Ζαχ. Δοξαστάκης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

   Κύριε Περιφερειάρχη,

   Η έξαρση του νέου κοροναϊού πλήττει  την παγκόσμια κοινότητα και ως εκ τούτου και τη Χώρα μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τον Covid-19, δεν χρησιμοποιεί τον όρο « πανδημία», αλλά θεωρεί ότι χαρακτηρίζεται, παγκόσμια « επείγουσα» κατάσταση.Ο σχεδιασμός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας( Ε.Ο.Δ.Υ.)της Ελλάδας, επιδιώκει την αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της λοιμώδους ασθένειας στο σύνολο του πληθυσμού. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση για την πλήρη κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των εγκαταστάσεων και των εργαζόμενων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά γίνονται, όπως αντιλαμβάνομαι, στη βάση ενός Εθνικού Σχεδιασμού.

   Γνωρίζω, πως  αύριο , Τετάρτη 11/3/2020, θα συμμετάσχετε στη σύσκεψη ,που έχει ορισθεί από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερωθείτε για το πρόβλημα και ασφαλώς και για τα ενδεδειγμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του , βάσει του εθνικού σχεδιασμού.

   Μετά την αύξηση των κρουσμάτων και στη Χώρα μας, είναι αναγκαία η λήψη μέτρων, τα οποία ήδη λαμβάνονται, για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού. Η έκδοση οδηγιών για τη δημόσια προστασία  με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων στον πληθυσμό , είναι επιβεβλημένη.

   Στρατηγικός στόχος αναδεικνύεται η αποφυγή της καταστροφής . Ως καταστροφή  ορίζεται μια σημαντική διατάραξη της λειτουργίας μιας κοινότητας ή κοινωνίας που συνδέεται με εκτεταμένη απώλεια και επιπτώσεις ( ανθρώπινες, υλικές, οικονομικές κά), που ξεπερνούν την ικανότητα της κοινότητας να ανταπεξέλθει με ίδιους πόρους.

   Για την αποφυγή ή τον περιορισμό της καταστροφής και τον αποκλεισμό  εμφάνισης ανεπιθύμητων καταστάσεων, φαινομένων και συμβάντων απαιτείται ο σχεδιασμός, η λήψη και εφαρμογή μέτρων , στρατηγικών και δράσεων  , οποσδήποτε  και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εξειδικεύουν τον εθνικό σχεδιασμό.

   Η πρόληψη βασίζεται στη μείωση της πιθανότητας να προκληθούν επιπτώσεις από ένα εν δυνάμει καταστροφικό συμβάν ή διαδικασία, με στόχο τη μείωση της διακινδύνευσης.

    Κύριε Περιφερειάρχη,

   Θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή μου, ως Περιφερειακός Σύμβουλος, να προτείνω την έκτακτη σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, που ορίζονται στο άρθρο 186 του νόμου 3852/2010 και με γνώμονα τις κατευθύνσεις της Εθνικής Κυβέρνησης, να αποφασίσει την εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης θεώρησης του προβλήματος, με μέτρα και δράσεις για την πρόληψη , ετοιμότητα και αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων και καταστάσεων εκδηλωθούν, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού της Κρήτης.

   Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει την υιοθέτηση ενός ευρέος φάσματος σχεδιασμού, προγραμματισμού και δράσεων  των φορέων της Αυτοδιοίκησης, σε συνεχή και καθημερινή βάση, το οποίο να διατρέχει τις αρμοδιότητες και τους τομείς  ευθύνης της Περιφέρειας και των Δήμων.

     

                              Ηράκλειο 11 Μαρτίου 2020

                                       Με εκτίμηση

                  Ζαχαρίας Εμμανουήλ Δοξαστάκης

                  Περιφερειακός  Σύμβουλος ΠΕ Ηρακλείου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content