Προσκυνητές από όλη την Κρήτη στην Παναγία την Αλμυρή και φέτος

Με ευλάβεια, κατάνυξη και προσπαθώντας να τηρήσουν τα μέρρα εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που έφτασαν από κάθε γωνιά της Κρήτης, στο γνωστό προσκύνημα της Παναγίας της Αλμυρής, που πανηγύριζε χθες μέρα της Ανάληψης.

Οι δρόμοι που οδηγούσαν ως το ξακουστό προσκύνημα κοντά στο χωριό Βουρβουλήτης  στο βάθος μιας ρεματιάς πλησίον του παλαιού εθνικού δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών ήταν γεμάτοι από την Τετάρτη. Κυρίως από πεζούς που πήγαιναν σηκώνοντας άρτους ή κρατώντας στα χέρια τους μια λαμπάδα προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία.

Εκατοντάδες πιστοί από όλοι την Κρήτη συρρέουν κάθε χρόνο στην εκκλησία της Παναγίας της Αλμυρής.

Η Παναγία η Αλμυρή υπάγεται στην ενορία της Μεγάλης Βρύσης και η παράδοση λέγεται ότι ιδρύθηκε στα πρώτα Χριστιανικά Χρόνια, κατά την εποχή του Αγίου Τίτου, από τον Απόστολο Παύλο, που κήρυττε τον Χριστιανισμό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία. Ο άρχοντας της Φαιστού τότε οργίστηκε από την παρουσία του Παύλου και έστειλε τον γιο του να τον προκαλέσει να χτυπήσει με το ραβδί του και να βγει αλμυρό νερό. Πράγματι, με ένα χτύπημα στο βράχο, βγήκε αλμυρό νερό και ο γιος του άρχοντα έγινε ασκητής σε κοντινό σπήλαιο που είναι σήμερα κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Γύρω από την αλμυρή πηγή κτίστηκε ο ναός της Παναγίας.

Η Παναγία η Αλμυρή συνδέεται με τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ζητούν την βοήθεια της για να συλλάβουν παιδί. Υπάρχουν μάλιστα πολλές περιπτώσεις που οι γυναίκες αυτές τρώνε το καντήλι της Παναγίας για να της βοηθήσει.

Ο ναός ήταν τρίκλιτος, αλλά σήμερα σώζονται τα δύο κλίτη αφιερωμένα στην Ανάληψη και στο Γενέσιο της Θεοτόκου, με ίχνη τοιχογραφιών του 9ου-10ου αιώνα. Στο πάτωμα του ναού υπάρχει το πηγάδι της αλμυρής πηγής.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη σελίδα της Παναγίας σε κοινωνικό δίκτυο και οι φωτογραφίες του εορτασμού αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από διάφορους προσκυνητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ