Προχωρά κανονικά η καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης


Επιταχύνει ο ΑΔΜΗΕ την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Η επίσπευση γίνεται με την ένταξη του έργου στο αναθεωρημένο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2020-2029, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να αποσταλεί άμεσα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Εντός 2020 το Κρήτη-Πελοπόννησος

Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2029, το οποίο ενσωματώνει επικαιροποιήσεις βάσει των σχολίων της ΡΑΕ, αποτυπώνει το γεγονός ότι τα έργα που σχεδιάζει ο Διαχειριστής εξελίσσονται κανονικά, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού.

Απόδειξη το γεγονός ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της διασύνδεσης Κρήτη – Πελοπόννησος παραμένει το β’ εξάμηνο του 2020, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα. Μάλιστα, στο Πρόγραμμα υπάρχει από τον Διαχειριστή και ένα επικαιροποιημένο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

 

Στην τελική ευθεία η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). To μελετητικό τμήμα της Τράπεζας ετοιμάζει την μελέτη για να την καταθέσει στην DG Regio, ώστε κάπου μέσα στο Σεπτέμβριο να εγκριθεί η χρηματοδότηση.

Το ύψους 1 δισ. ευρώ έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική που υλοποιεί η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», θα έχει τριπλή χρηματοδότηση. Ενα μέρος της τάξης των 400 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, ένα αντίστοιχο ποσό από τραπεζικό δανεισμό και 200 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ.

Σε διαδικασία επιλογής τράπεζας

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη στη διαδικασία επιλογής της Τράπεζας για την τραπεζική χρηματοδότηση στην οποία έχουν πάρει μέρος και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. “Η συνεργασία, η ευελιξία και η μοντέρνα προσέγγιση”, με έμφαση στην εξασφάλιση ευέλικτων όρων είναι τα κριτήρια με τα οποία ο ΑΔΜΗΕ θα αξιολογήσει την επιλογή της Τράπεζας για τη χρηματοδότηση του έργου.

Το έργο της Διασύνδεσης της Κρήτης (Φάση Ι και Φάση ΙΙ) θεωρείται ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτροδότησής του, τη μείωση του κόστους παραγωγής σε αυτό και την επακόλουθη μείωση των χρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές όλης της Επικράτειας μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, καθώς και τη σημαντική ελάφρυνση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της Κρήτης. Η εκκίνηση της κατασκευής του έργου αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα και η ολοκλήρωσή του έχει προγραμματιστεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

 

 

worldenergynews.gr

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content