Πώς εμφανίζεται η κατάσταση στην Εκκλησία Κρήτης

 Η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” τρέφει απεριόριστο σεβασμό στον πάσχοντα αυτές τις ημέρες σεβ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και πιστεύει ακράδαντα ότι το σύνολο του Κρητικού λαού βρίσκεται στο πλευρό του και προσεύχεται για θετική εξέλιξη της υγείας του.Θεωρούμε απολύτως πρόωρη κάθε κίνηση και κάθε συζήτηση σε θέματα διαδοχής, που αποτελούν προσβολή και δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις κρίσιμες ώρες που περνά ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα όμως, οι Κρήτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις δύσκολες ώρες στην Εκκλησία της Κρήτης, και τον ρόλο που διαδραματίζει ο κάθε Ιεράρχης.

Γι’ αυτό το λόγο αναδημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό και καλά ενημερωμένο δημοσίευμα του ιστότοπου “Εξάψαλμος”, που υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Σωτήρης Τζούμας.

Ώρες ευθύνης και αγωνίας για την Εκκλησία της Κρήτης

  • Post published:2 Οκτωβρίου 2020

Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Κατ´αρχή να κάνουμε όλοι μία προσευχή για έναν σπουδαίο, ασκητικό και γεμάτο αγάπη για τον συνάνθρωπο Ορθόδοξο Ιεράρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, που δίνει την κρισιμότερη μάχη της ζωής του  στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ηρακλείου!

Ο Θεός να είναι  μαζί του!Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή της Εκκλησίας μας δεν έχει συνέχεια και ότι αργά ή γρήγορα θα κληθεί η Εκκλησία της Κρήτης να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

🔺Αυτή τη στιγμή οι Μητροπόλεις και οι Μητροπολίτες  που απαρτίζουν την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης με την σειρά που έχει τις Μητροπόλεις το ημερολόγιο της Εκκλησίας της Κρήτης είναι οι εξής:

1.Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας με Μητροπολίτη τον Μακάριο ( 8/10/2000)
2.Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με Μητροπολίτη τον Ευγένιο (9/9/2010)
3.Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου με Μητροπολίτη τον Δαμασκηνό (18/11/2006)
4.Μητρόπολη Λάμπης  και Σφακίων με Μητροπολίτη τον Ειρηναίο (22/2/1990)
5.Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας με Μητροπολίτη τον Κύριλλο (17/10/2016)
6.Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, με Μητροπολίτη τον Γεράσιμο (19/12/2015)
7.Μητρόπολη  Κισσάμου και Σέλινου, με Μητροπολίτη τον Αμφιλόχιο(8/10/2005)
8.Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου με Μητροπολίτη τον Ανδρέα ( 3/11/2001)

Από αυτούς τους 8 Ιεράρχες θα εκλεγεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ποιοι θα εκλεγούν στο Τριπρόσωπο από την Επαρχιακή Σύνοδο για να εκλέξει στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η περί Αυτόν Σύνοδος τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο, αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο.

🔺Υπάρχουν τρεις τάσεις αυτή τη στιγμή στην Εκκλησία της Κρήτης.Η τάση η οποία εκπροσωπείται    απο τους  Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, Αρκαλοχωρίου Ανδρέα και Πέτρας Γεράσιμο. Και οι τρεις  Μητροπολίτες προέρχονται από την Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου. Πρόκειται για μια σημαντική Μονή της Κρήτης από την οποία έχουν προέλθει μεγάλα αναστήματα της Εκκλησίας της Κρήτης .

Απο την ομάδα αυτή όλοι περιμένουμε ότι  θα ξεχωρίσει  η υποψηφιότητα του Αρκαλοχωρίου Ανδρέα,  Καθηγητή πανεπιστημίου, Ιεράρχη με κύρος  αλλά και με πολλές διααυνδέσεις.Αλλά εσχάτως άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή και ο Σεβ. Πέτρας Γεράσιμος. Αν και οψίμως εκλεγείς θέλει λένε να προστεί της Εκκλησίας της Κρήτης. Ακόμη και αν μπει στο τριπρόσωπο δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει επιλογή της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου έναντι άλλων παλαιοτέρων Ιεραρχών.  Κοντά σε αυτή την ομάδα είναι και  ο Ρεθύμνης Ευγένιος , ο οποίος προέρχεται από την Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Σεεληνάρι.Ο Ρεθύμνης λένε οι πληροφορίες ότι ενώ στο παρελθόν είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον Πρώτο Θρόνο της Κρήτης εσχάτως άλλαξε ρότα και δεν ενδιαφέρεται πλέον. Η παραπάνω ομάδα αποτελεί την πιο μεγάλη ενιαία ομάδα( το 1/2 της Ιεραρχίας) από την οποία μπορεί να προκύψουν δύο υποψηφιότητες στο Τριπρόσωπο. Να το θυμάστε.

• Η υποψηφιότητα τον Κισάμου Αμφιλοχίου είναι από καιρό γνωστή.  Έχει εκδηλώσει εγκαίρως το ενδιαφέρον του να υπηρετήσει την Εκκλησία της Κρήτης απο τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Ο Κισάμου προέρχεται από την Ι. Μονή Γωνίας. Τον στηρίζει ο Υπ. Εξωτερικων κ. Δένδιας και ισχυρή οικογένεια της χώρας  εκ Κρήτης ορμώμενη. Να επισημάνουμε ότι  ο Σεβ. Κισάμου εσχάτως αρθρογραφεί και μάλιστα ασκεί αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από το Μαξίμου. Επίσης την υποψηφιότητα του Κισάμου στηρίζει ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, ο Φιλαδελφείας Μελίτων και ο Σμύρνης Βαρθολομαίος, που όμως δεν είναι Συνοδικοί και δεν ψηφίζουν.
•Ο  Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο οποίος προέρχεται από την Μονή της Αγίας Τριάδος. Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας δεν ενδιαφέρεται   για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Επειδή όμως  έχει την συμπάθεια και την εκτίμηση του Πατριάρχη θα μπορούσε να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, έστω  και ως outsider αν μπει στο Τριπρόσωπο. Επειδή όμως το τριπρόσωπο καταρτίζεται από την τοπική Σύμοδο της Κρήτης έχει καταστήσει σαφές στους συνεπισκόπους του ότι δεν θα ήθελε επ´ουδενί να αφήσει την  επαρχία που ποιμαίνει , τα όμορφα Χανιά.

• Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος,προέρχεται απο την Ιερά Μονή Τοπλού. Έχει άριστη συνεργασία με τον Σεβ. Κυδωνίας Δαμασκηνό και προφανώς θα πράξουν από κοινού όταν έλθει εκείνη η ώρα.
• Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος ο γέροντας Λάμπης και Σφακίων Ειρηναίος ο οποίος προέρχεται από την Ιερά Μονή Γωνίας όπως και ο Κισάμου. Μπορεί  να μην έχει φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα,  η ψήφος του όμως είναι πολύτιμη δεδομένου ότι θα καθορίσει το τρίτο πρόσωπο που θα μπει στο τριπρόσωπο.

Οι τελευταίες πρληροφορίες που έχουμε και οι οποίες κινούνται διακριτικά λόγω του κλίματος που επικρατεί εκ της ασθενείας του Γέροντος Αρχιεπισκόπου  είναι ότι ένας εκ των Ιεραρχών που επιθυμεί διακαώς την εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κινείται υπογείως,καταβάλλοντας αγωνιώδεις  προσπάθειες για να μην μπει στο Τριπρόσωπο ο Αρκαλοχωρίου Ανδρέας ώστε να έχει ευκολότερη την εκλογή του. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα το πετύχει και αν αυτά που υπόσχεται στους εκλέκτορες Ιεράρχες θα γίνουν πιστευτά και αποδεκτά.

🔺Αυτή τη στιγμή πάντως όλα δείχνουν ότι το Τριπρόσωπο από το οποίο θα προκύψει η εκλογή  θα περιλαμβάνει με τη σειρά εκλογής τους:

•Αρκαλοχωρίου Ανδρέα

•Κισάμου Αμφιλόχιο και

•Ρεθύμνης Ευγένιο ή Πέτρας Γεράσιμο

Απ´αυτούς  τους Αρχιερείς θα κληθεί η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης .

Δεν γνωρίζουμε τι σκέφτεται ο Πατριάρχης και με ποια κριτήρια θα πάρει τις αποφάσεις του για να κάνει την  εκλογή.

Με βάση τις προηγούμενες εκλογές που έκανε η Σύνοδος του Πατριαρχείου, τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο σε νευραλγικές επαρχίες , με εισήγηση  πάντα του Πατριάρχη μας ,όλα δείχνουν ότι θέλει να δώσει μιαν νέα πνοή στις Επαρχίες του Θρόνου, ανανεωτική και προοδευτική.Δεν ξέρω αν είναι πετυχημένη αυτή η τακτική αλλά ούτως έδοξε τω Πατριάρχη. Και αυτό θα πράξει και τώρα.

Οι γραμμές αυτές μπορεί να διαβάζονται  με κάποια επιφύλαξη και να κρίνονται ως πρώιμες λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Κρήτη εκ της ασθενείας του Αρχιεπισκόπου,εντούτοις πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις  θα μας δικαιώσουν.

Και μην πει κανείς ότι κακώς μεταφέρουμε τις πληροφορίες που έχουμε γιατί τότε θα γράψω επακριβώς αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. Είπαμε η ζωή της Εκκλησίας μας έχει συνέχεια αρκεί όλα να γίνονται σεμνά και διακριτικά και όχι κραυγαλέα και προκλητικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ