Πολλοί οι προσκυνητές και φέτος στην Αγία Μυρτιά της Παλιανής

Η ιερή Μυρτιά του μοναστηριού της Ιεράς Μονής της Παναγίας Παλιανής στο Βενεράτο αποτέλεσε το σημείο αναφοράς για τον εορτασμό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας χθες και σήμερα.

Πολλοί ήταν και φέτος οι πιστοί που έφθασαν ως το ναό με ευσέβεια και κατάνυξη για μια προσευχή, ένα τάμα ή απλώς για ένα προσκύνημα στο χθεσινό εσπερινό αλλά και στη σημερινή λειτουργία.

Στη Μονή υπάρχει πάνω από χίλια χρόνια ένα Ιερό δέντρο, πρόκειται για μία Μυρτιά, η παράδοση θέλει την εικόνα της Παναγίας, να είναι ανάμεσα στα πολλά κλαδιά που αποτελούν τον κορμό της. Οι μοναχές φροντίζουν να υπάρχει πάντα αναμμένο εκεί ένα καντήλι, στη χάρη της Αγίας Μυρτιάς όπως την αποκαλούν. Η «Αγία Μυρτιά», όπως αποκαλείται από τις μοναχές, γιορτάζει ξεχωριστά απ’ το ναό. Καθιερώθηκε δηλαδή ειδική γιορτή για την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, στις 24 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευλογία των άρτων γίνεται κάθε χρόνο κάτω από το ιερό αυτό δέντρο και ως τράπεζα χρησιμοποιείται ένα αρχαίο κιονόκρανο! (Προέρχεται από την πρωτοχριστιανική βασιλική). Τα πιο χαμηλά κλαδιά του έχουν εντελώς απογυμνωθεί από τα φύλλα του. Τα κόβουν οι προσκυνητές της Παλιανής. Άλλοι κατασκευάζουν φυλαχτά, άλλοι τα κρεμούν στα εικονοστάσια τους. Η λατρεία της «Αγίας Μυρτιάς» αποτελεί επιβίωση πανάρχαιων λατρευτικών συνηθειών και πιο συγκεκριμένα της λατρείας των ιερών δέντρων της Μινωικής θρησκείας.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από προσκυνητές που αυτές τις μέρες επισκέφθηκαν την Παλιανή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content