ktel

Πώς εμφανίζεται φέτος η αγορά πασχαλινού αρνιού

Διαφοροποιημένη έναντι των περασμένων χρόνων, αλλά και ιδιόμορφη, είναι φέτος η αγορά του Πασχαλινού Αρνιού στον τόπο μας. Ήδη, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ κάνουν αυτές τις ημέρες και μάλιστα πυρετωδώς τις προετοιμασίες τους, με δεδομένο ότι φέτος τα προσφερόμενα για κατανάλωση αρνιά, είναι λίγα σε ποσότητα, και πιο “τσιμπημένα” σε τιμές.

Το βέβαιο είναι, ότι ελλείψεις για τους καταναλωτές, δεν θα υπάρξουν. Και τούτο επειδή, τόσο οι κρεοπώλες, όσο και οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ, είναι απολύτως γνώστες της επικρατούσας κατάστασης.

Όσο για τις τιμές που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής, αυτές θα είναι κατ΄ελάχιστον υψηλότερες από τις περυσινές, χωρίς πάλι να θεωρούνται ακριβές για το συγκεκριμένο, ποιοτικό προϊόν. Άλλωστε, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και την απαγόρευση των μετακινήσεων, τα νοικοκυριά θα προμηθευτούν φέτος λιγότερες ποσότητες, ενώ θα είναι λιγότεροι και αυτοί που θα προμηθευτούν ολόκληρα αρνιά…

Οι Κτηνοτρόφοι, μόνιμα “θύματα”

Όπως είναι γνωστό, αυτές τις εορταστικές ημέρες περιμένουν όλο το χρόνο οι Κτηνοτρόφοι, για να βγάλουν τα δυσβάστακτα έξοδα όλου του χρόνου. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση, αφού οι ζωοτροφές, μετά την αύξησή τους κατά 25%, έχουν γίνει σχεδόν απαγορευτικές.

Έτσι, όσοι έχουν ακόμη πρόβατα (γιατί πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη εγκαταλείψει το επάγγελμα!) αναγκάζονται να προμηθεύονται τροφές “βερεσέ”, και αντί χρημάτων, που δεν έχουν, δίνουν το γάλα των προβάτων τους, περιμένοντας να κάνουν “λογαριασμό” στο τέλος της περιόδου.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα Κτηνοτρόφου, που έχει 200 πρόβατα. Αυτός έχει αυτές τις ημέρες προς διάθεση περίπου 200 αρνιά. Αν τα πουλήσει σε κάποιον Κρεοπώλη ή σούπερ μάρκετ προς 5 ευρώ, θα εισπράξει συνολικά 10.000 ευρώ. Αυτά θα είναι, όλα κι όλα, τα έσοδά του για όλη σχεδόν τη χρονιά, συν κάποιες επιδοτήσεις που εισπράττει. Με τα έσοδα αυτά θα πρέπει να καλύψει τα έξοδά του, τις μετακινήσεις του κλπ, αλλά και να θρέψει την οικογένειά του…

Δύσκολες μέρες και για τους Κρεοπώλες

Αλλά και οι Κρεοπώλες, που άλλα χρόνια ήταν γι’ αυτούς κερδοφόρα η περίοδος του Πάσχα, φέτος είναι αρκετά στριμωγμένοι. Αν αγοράσουν πασχαλινά αρνιά προς 5,5 με 6 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με “σφαχτικά” 0,60 με 1 ευρώ στο κιλό. Αν προστεθεί και ο ΦΠΑ που είναι 13%, γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν λιανικώς κάτω από 9,5 με 10 ευρώ…

Τα σούπερ μάρκετ θα τα προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή, αλλά χωρίς κέρδος, μόνο και μόνο για να αποτελέσουν “κράχτη” για τους πελάτες τους. Σίγουρα εδώ η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, αφού στην Ελλάδα δεν έχει καθιερωθεί η λεγόμενη “ποιοτική κατάταξη των κρεάτων”, με αποτέλεσμα να επικρατεί σχετική έστω αταξία.

Γιατί είναι λίγα φέτος τα αρνιά

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Κτηνοτροφία, που φθίνει με την πάροδο του χρόνου, γράψαμε ορισμένα πράγματα πιο πάνω. Υπάρχει όμως και ένας επιπλέον λόγος που φέτος τα ελληνικά αμνοερίφια είναι λίγα.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προμηθεύονταν αυτή την περίοδο αρνιά από τη Βρετανία. Φέτος όμως, οι Βρετανοί τέθηκαν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα στα αρνιά τους να επιβάλλονται επιπλέον δασμοί. Έτσι, με δεδομένο ότι στην αγορά επικρατεί πάντα ο κανόνας των συγκοινωνούντων δοχείων, τα ελληνικά αρνιά έχουν γίνει αρκετά πιο ελκυστικά. Κι ό,τι στην αγορά έχει περισσότερη ζήτηση, όπως είναι φυσικό, απορροφάται ευκολότερα και γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει και με τα ελληνικά αρνιά, που, από τη μια παράγονται σε λιγότερες ποσότητες, κι από την άλλη, γίνονται όλο και πιο ανάρπαστα, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο…

Κ.Τ.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ