Όμικρον: Στο 70% ο μέσος όρος των κρουσμάτων στην Κρήτη
Ραγδαία είναι η εξάπλωση της παραλλαγής “Όμικρον” στη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής σχετίζεται με το συγκεκριμένο, πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορονοϊού.

Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών. Όπως ανέφερε, η πρώτη εικόνα από δειγματοληψίες που έγιναν σε πέντε Περιφέρειες –Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη- δείχνει ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων της “Όμικρον” είναι κοντά στο 70%.

“Όμικρον”: Τα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Σημείωσε ότι η εικόνα είναι παρόμοια στις νοσηλείες στην Αττική, σε σχέση με την “Όμικρον”. “Τις τελευταίες ημέρες, το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη”, ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

Η παγκόσμια βιβλιογραφία κλίνει προς το δεδομένο ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη με την “Όμικρον”, ενώ σιγά σιγά βλέπουμε και δεδομένα για τη θνητότητα, που και αυτή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, στάθηκε σε μελέτη του ΕΟΔΥ σύμφωνα με την οποία το 95% των ατόμων με θετικό PCR για τη μετάλλαξη “Όμικρον”, είχε και θετικό rapid test. “Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία του rapid test για τη μετάλλαξη Όμικρον”, όπως σημείωσε.ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ