Οι ομιλίες στο ετήσιο Μνημόσυνο των Βενιζέλων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ακρωτήρι Χανίων, παρουσία βουλευτών των Χανίων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πρόεδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, η οποία με την κρητική της φορεσιά έκλεψε τις εντυπώσεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων, ενώ την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός.

Το πολιτικό μνημόσυνο περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τους συνδιοργανωτές, τους Βουλευτές Χανίων και την ομιλήτρια, χαιρετισμούς από τους συνδιοργανωτές, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι ομιλίες έγιναν από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, τον δήμαρχο Χανίων, τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα ιερά δέντρα των αρχαίων Ελλήνων, μια αιωνόβια βελανιδιά και μια αιωνόβια ελιά, πρόσφεραν τα κλαδιά τους για τη δημιουργία του επετειακού στεφάνου ελευθερίας, που κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Πρόκειται για δύο μνημειακά δέντρα που βρίσκονται στον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, στην περιοχή που έγινε η πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων (μάχη Κάτω Μηναγίων), μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στη Μεθώνη, κατά το κρίσιμο έτος 1825 για την Ελληνική Επανάσταση.

Οι ομιλίες

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, αναφέροντας ότι “ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μία μοναδική πολιτική μεγαλοφυΐα και παράλληλα ένας χαρισματικός ηγέτης που μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα της χώρα και του λαού παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε κατά καιρούς λυσσαλέα αντίδραση από τα κατεστημένα συμφέροντα της εποχής του. Δίπλα στον Ελευθέριο ο Σοφοκλής χαμηλών τόνων ο ίδιος, πρόσεφερε στο έθνος με ορθολογισμό πολιτικό ύθος και σεμνότητα”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε ότι “ο Ελευθέριος Βενιζέλος αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απεχθανόταν τη δημαγωγία. Πίστευε ότι είναι καθήκον των πολιτικών να λένε πάντοτε την αλήθεια. Είχε πάντοντε μπροστά του τη μεγάλη εικόνα και τίποτα μικρό και εφήμερο δεν ήταν ικανό να τον κλονίσει. 85 χρόνια μετά τον θάνατο του αναγνωρίζεται σήμερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε διεθνές επίπεδο ως κορυφαία ιστορική προσωπικότητα, ως ο σημαντικότερος έλληνας πολιτικός για τον οποίο πρωτίστως εμείς οι Κρητικοί, οι Χανιώτες είμαστε περήφανοι”.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης, υπογράμμισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι ζωντανός στην ελληνική ψυχή. “Αυτός που στην πραγματικότητα επέβαλε την ευρωπαική θέση της χώρας ήταν ο Βενιζέλος. Συγκρούστηκε και κατάφερε η Ελλάδα να έχει τον ευρωπαικό προσανατολισμό, η θεσμική ανασυγκρότητση της χώρας υπήρξε πρωτοφανής. Σήμερα ζούμε με τις συνθήκες που υπέγραψε ο Βενιζέλος, οι συνθήκες που καθορίζουν τα όρια της χώρας μας”.

Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: “Η Περιφέρεια Κρήτης, τιμά τη μνήμη του Ελευθερίου και του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η σημερινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στην πορεία του νέου  Ελληνικού κράτους, ιδίως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχει σφραγίσει ανεξίτηλα, τόσο την εξέλιξη της κοινωνίας, όσο και τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο”.

Βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσος Βολουδάκης: “Το έργο κι οι ιδέες του Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν πολλά να μας πουν και για το σήμερα και για το αύριο. Να ξεκαθαρίσουμε κατ’αρχάς κάποιες παρανοήσεις: ο φιλελευθερισμός των Βενιζέλων ήταν πατριωτικός φιλελευθερισμός. Καμμιά σχέση με ορισμένες στρεβλώσεις του φιλελευθερισμού που προβάλλονται έντονα σήμερα διεθνώς, όπως οι ιδέες του ακραίου δικαιωματισμού ή κάποιες προσπάθειες απαξίωσης της έννοιας του έθνους”.

 

“Από τα νότια σύνορα της χώρας μας ξεκίνησε την πορεία του μία εβληματική μορφή, που καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας από τον νότο στον βορρά. Χάραξε νέους ορίζοντες για την Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1864 ενώ η Κρήτη ήταν υπό οθωμανική κατοχή, κατάφερε ο Βενιζέλος να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά δρώμενα όταν η Κρήτη ήταν αυτόνομη. Ανέλαβε μία χώρα σε δυσχερή οικονομική κα πολιτική κατάσταση. Κατάφερε τα σύνορα της χώρας να πάνε μέχρι τη Θράκη. Είχε ήδη αρχίσει η συζήτηση για την ενσωμάτωση των δωδεκανήσων. Το όνομα του συνδέθηκε με τη λέξη μεταρρύθμιση. Αγροτική, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εισαγωγή χωροταξικής νομοθεσίας, οικονομική ανασυγκρότηση, στρατιωτική αναδιοργάνωση.Ο Βενιζέλος συνδύασε το όραμα με την επιμονή και τη μεθοδικότητα. Τα μακρόπνοα σχέδια είναια παραίτητα αλλά από μόνα τους δεν αρκούν αν δεν συνοδεύονται από πείσμα και αποφασιστικότητα. Δε μπορώ να μη μιλήσω για την Κρήτη αφού είμαι εδώ. Η Κρήτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις για την ”Ελλάδα 2021”, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο δήμαρχος Χανίων καθώς και ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», έδωσαν αναμνηστικά δώρα στην κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:

https://youtu.be/qBWRiwkO3kg 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content