Οδύνη σε όλη την Κρήτη για την απώλεια του Θεοχάρη Δετοράκη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών

Ένας από τους κορυφαίους των Γραμμάτων και της Ιστορίας της Κρήτης, ο ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρης Δετοράκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, μέσα σε γενικότερο κλίμα οδύνης.

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης γεννήθηκε το 1936. Η αγάπη του προς την Κρήτη και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων. Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία.

Πανελληνίως γνωστός κρητολόγος, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά. Το φθινόπωρο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης “για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς”.

Ο Θεοχάρης Δετοράκης υπήρξε Πρόεδρος της Eταιρίας Kρητικών Iστορικών Mελετών, Eταίρος της Eταιρείας Bυζαντινών Σπουδών, Άρχων Mέγας Πρωτονοτάριος της Aγίας και Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας (Oικουμενικό Πατριαρχείο) και έχει τιμηθεί επίσης με Βραβείο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η κηδεία του Θεοχάρη Δετοράκη θα γίνει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, από τον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Η σορός του εκλιπόντος θα βρίσκεται στο ναό από τις 11.00 το πρωί. Η ταφή θα γίνει στο νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Στους οικείους του η ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ απευθύνει εγκάρδια συλλυπητήρια.

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content