Ο σεισμολόγος Γεράσ. Παπαδόπουλος δεν ανησυχεί

Ανατροπή των ισχυρισμών του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη που εξέφρασε ανησυχία για τη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού στη Ζάκρο, επιχειρεί ο συνάδελφός του σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου  Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με σημερινή ανάρτησή του.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι υποχρεωτικό να δίνει πολλούς σεισμούς, άρα θεωρείται φυσιολογική.

Ειδικότερα, γράφει ο κ. Παπαδόπουλος:

Μερικοί από “αρμόδια ινστιτούτα”, δηλώνουν ανήσυχοι γιατί, λέει, δεν έχουμε πολλούς μετασεισμούς μετά το σεισμό (Μ=6,3) στην Κρήτη. Από την πρώτη μέρα δήλωσα, και έκτοτε το λέω συνεχώς, ότι αυτό δεν είναι αφύσικο, γιατί το βάθος του κεντροειδούς – δλδ εκεί που είχαμε τη μέγιστη σεισμική ολίσθηση στο ρήγμα – είναι στα 20-30 χλμ, ας είναι το εστιακό βάθος – δλδ εκεί που ξεκινά η διάρρηξη – στα 8 χλμ. Σε μεγαλύτερα βάθη η παραγωγή μετασεισμών είναι μειωμένη. Συμπέρασμα: Είναι φυσιολογική η μη γένεση μεγάλου πλήθους μετασεισμών. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ισχυρού μετασεισμού, γύρω στο 5 ή και μεγαλύτερο αποτελεί ένα ανοιχτό ενδεχόμενο. Άλλο το πλήθος, άλλο το μέγεθος. 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content