Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης στην Ακαδημία Αθηνών

Ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον κλάδο «Νευροβιολογία-Βιολογία της Γήρανσης», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών εξελέγη σήμερα ο Κρητικός καθηγητής, Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Είναι Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής, και Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Με τις επιστημονικές του μελέτες, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.

Ο κ. Ν. Ταβερναράκης γεννήθηκε το 1967 στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κ. Ταβερναράκης έλαβε πτυχίο Βιολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και διδακτορικό δίπλωμα στη Μοριακή Γενετική από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας το 1995. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοχημείας του Rutgers, Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νιού Τζέρσεϊ,  ΗΠΑ, 1995-2001 στη Νευροβιολογία και τη μοριακή γενετική του C. elegans από το 1995 έως το 2001, οπότε και εντάχτηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) ως ανεξάρτητος ερευνητής στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Προήχθη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2004, και στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή (Διευθυντή Ερευνών) στα μέσα του 2008. Τον Ιούνιο του 2010 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, σε διακεκριμένη θέση Αριστείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εξελέγη στη θέση του Διευθυντή του ΙΜΒΒ και τον Νοέμβριο του 2016 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ο κ.Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι εκλεγμένο Μέλος του European Molecular Biology Organization και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως που έχει επιτύχει 2 φορές (το 2009 και το 2016) χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ΕRC) για προχωρημένους ερευνητές. Έχει επίσης επιτύχει χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα του ERC για την προώθηση της καινοτομίας (Proof of Concept, 2016). Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει βραβευτεί με το Βραβείο του EMBO για νέους ερευνητές, με το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του Ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, με το Επιστημονικό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με το Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας του Εμπειρίκειου Ιδρύματος (http://www.empirikion.gr/), με το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ, http://www.forth.gr/), με το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι επίσης εκλεγμένο Μέλος της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυτταρικού Θανάτου (ECDO), Διακεκριμένος Εξωτερικός Συνεργάτης του Freiburg Institute for Advanced Studies (Πανεπιστήμιο Freiburg, Γερμανία), Μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Cancer and Ageing Research Center of Nice (Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, CNRS και INSERM, Γαλλία), Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Institute for Biomedical Ageing Research (Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, Πανεπιστήμιο του Innsbruck, Αυστρία), Συνεργαζόμενος Ερευνητής του German Center for Neurodegenerative Diseases (DZNE; Helmholtz Association, Βόννη, Γερμανία), και Μέλος του επιστημονικού οργανισμού Faculty of 1000 για τη Βιολογία/Ιατρική (τομέας Κυτταρικής Βιολογίας). Πρόσφατα εξελέγη μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, μία διάκριση με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνούς αναγνώρισης επιστημονικών προσωπικοτήτων.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content