Ο Επιτάφιος του Φόδελε: Οι κληρικοί στην Επανάσταση του 1821 (φωτογραφίες)

Ο αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Πεδιώτης και οι άλλοι Έλληνες ήρωες στο φετινό αριστούργημα με 130.000 χάντρες της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος του Φόδελε

Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση, της οποίας τα 200 χρόνια γιορτάζουμε φέτος, αποτελεί το φετινό θέμα του Επιταφίου της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Φόδελε.

Για την επιλογή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Μονή και εκπροσωπούνται ενδεικτικά νεομάρτυρες από πολλές περιοχές της Ελλάδος, στον Επιτάφιο που και φέτος φτιαχνόταν για πάνω από 2,5 μήνες με 130.000 χάντρες και χιλιάδες χρυσάνθεμα.

Ειδικά για την προσφορά της Μονής ο ηγούμενος της Μονής π.Παντελεήμων τονίζει: “Το ταπεινό Μοναστήρι μας κάτω από την ηγετική φυσιογνωμία του θρυλικού Ηγουμένου του , αγωνιστή – οπλαρχηγού της επανάστασης στη Κρήτη αρχιμανδρίτου Νεοφύτου Πεδιώτη με την ισχνή φωνή του επιθυμεί να τονίσει και να παρουσιάσει αυτόν τον ρόλο της μάνας Εκκλησίας που παρασιωπήθηκε”.

 

Ολόκληρο το επεξηγηματικό κείμενο του ηγουμένου έχει ως εξής:

“Η προσφορά της Εκκλησίας κατά την Τουρκοκρατία … Εκκλησία η Μάνα του Γένους μας….
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Το γένος των Ρωμιών γνώρισε μακραίωνη δουλεία με τεράστιες στερήσεις , διωγμούς , σφαγές και λεηλασίες. Όλα αυτά τα χρόνια της σκλαβιάς η Ορθόδοξη Εκκλησία στάθηκε η μάνα , η παρηγοριά , το στήριγμα του υπόδουλου Γένους μας. Είναι αυτή που διατήρησε την Ρωμέϊκη παράδοση , το ορθόδοξο φρόνημα , την ελληνική γλώσσα μέσα από συντονισμένες προσπάθειες όπως τα κηρύγματα του πατρός Κοσμά του Αιτωλού και άλλων , τα κρυφά σχολεία των Μοναστηριών μας , την υλική στήριξη του Αγώνα και κάθε κατατρεγμένου Έλληνα. Το δέντρο της Λευτεριάς που άρχισε να ανθίζει από το 182- ποτίστηκε τόσο πριν όσο και μετά , καθόλα τα χρόνια της σκλαβιάς με το αίμα των Αγίων Νεομαρτύρων της Πίστεως μας. Η Εκκλησία κάτω από την σκέπη της συσπείρωσε όλα τα παιδιά της : Πατριάρχες , Αρχιερείς , Ιερείς , μοναχούς και απλούς πιστούς από τις τάξεις των διανοούμενων , πολιτικών , στρατιωτικών , πλουσίων και φτωχών θρέφοντας τους την πίστη για ελπίδα και Λευτεριά .
Παρόλα αυτά είδαμε στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων φέτος για τα 200 χρόνια , τις ημέρες της 25ης Μαρτίου είδαμε να παρασιωπειται και να παραγκωνίζεται ο ρόλος και η προσφορά της Εκκλησίας στο μεγάλο αυτό θαύμα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 της συσπείρωσης δηλαδή όλων των Ελλήνων που τελικά αγωνίστηκαν για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μεγάλος στρατηγός και Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Το ταπεινό Μοναστήρι μας κάτω από την ηγετική φυσιογνωμία του θρυλικού Ηγουμένου του , αγωνιστή – οπλαρχηγού της επανάστασης στη Κρήτη αρχιμανδρίτου Νεοφύτου Πεδιώτη με την ισχνή φωνή του επιθυμεί να τονίσει και να παρουσιάσει αυτόν τον ρόλο της μάνας Εκκλησίας που παρασιωπήθηκε. Έτσι αποφάσισε το φετινό θέμα του κουβουκλίου του επιταφίου που τίθεται το νεκρό σώμα του Ιησού εκτός από τα άνθη να το στολίσει και μα τα εύοσμα άνθη της Πίστεως μας , τους Αγίους Νεομάρτυρες οι οποίοι προκειμένου να μην αρνηθούν την Ρωμέϊκη ταυτότητα τους προτίμησαν να χύσουν το αίμα τους και ανταμείφθηκαν με το αμαράντινο Στέφανο της Δόξας και Αγιότητας. Επιλέξαμε ενδεικτικά Αγίους Νεομάρτυρες από διάφορα μέρη της Πατρίδας μας τόσο κληρικούς όσο και λαϊκούς όπως : Γρηγόριος ο Ε ´ , Κύριλλος Λούκαρης , Γεράσιμος Κρήτης , Κυπριανός Κύπρου , Κοσμάς Αιτωλός , Φιλοθέη Αθηναία , Νικόλαος Καρπενησίου , Γεώργιος Ιωαννίνων , Λυγερή Χιοπολίτης, 4 Μάρτυρες Ρεθύμνου , Ιωάννης Κόνιτσας , Τριαντάφυλλος Ζαγοράς Πηλίου , Πολύδωρος Κύπρου ,Ιωάννης Τουρκολέκας Αρκαδίας , Κυράννα Θεσσαλονίκης , Μαρία Μεθυμοπούλα Φουρνής Μεραμβέλλου , Εφραίμ Νέας Μάκρης , Ραφαήλ Νικόλαος Ειρήνη Λέσβου , Αργυρή Προύσας , Ακυλίνα Θεσσαλονίκης.
Να μην ξεχνάμε ότι η Εκκλησία το σώμα του Χριστού που κεφαλή έχει τον ίδιο τον Κύριο και μέλη όλους εμάς. Όταν μιλαμε για την Εκκλησία μίλαμε για τον Χριστό και ο Χριστός είναι η Εκκλησία για χάρη της οποίας έχυσε το αίμα Του ώστε να την καταστήσει άσπιλον μη έχουσα σπίλον. Γι αυτό λοιπόν η Εκκλησία μας ( δηλαδή ο Χριστός ) να μας σκεπάζει όλους μας !
Καλή Ανάσταση !”
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content